9 pasi simpli pentru a cultiva mirodeniile la ghiveci

Postat de pe 3 iunie 2014
crestere-plante-ghiveci

Probabil de foarte multe ori ti s-a intamplat sa vrei sa gatesti un fel de mancare cu ceva ierburi aromate si ai constatat cu stupoare ca trebuie sa mergi pana la piata pentru a le procura. Ce bine ar fi daca ai putea sa te bucuri de ghivecele cu condimente pe care le vezi de regula in supermarket-uri. Nu e necesar sa platiti sume relativ aberante cand vine vorba de a avea la indemana condimente proaspete. Tocmai de aceea ne-am gandit sa iti oferim o solutie pentru a-ti creste plante aromante in propria locuinta. Totusi, pentru a te putea bucura din plin de condimentele tale si a le conferi toate conditiile pentru o dezvoltare optima, trebuie sa tii cont de anumite sfaturi.

Chiar daca spatiul disponibil din apartament nu este unul extrem de mare, poti cultiva o gama variata de condimente si plante aromatice in apartamentul tau, in ghivece care pot sta chiar si in balcon sau pe pervazul de la bucatarie. Astfel vei evita sa mai pierzi timpul pe drumuri si te vei putea bucura de condimentele tale tot timpul anului. De asemenea, acestea au rolul de a iti conferi o senzatie de buna dispozitie de fiecare data cand vei pasi in oaza ta de verdeata din bucatarie sau balcon.

Numarul de plante aromatice si condimente pe care le poti cultiva sunt nenumarate, fie ca vorbim despre salvie, coriandru, patrunjel, busuioc, marar, rozmarin, cimbru sau oregano. Toate acestea se adapteaza excelent conditiilor de apartament. Vei avea nevoie doar de niste ghivece, un tip de pamant bun si putine seminte.

Pasul 1. Conform specialistilor de la Hornback, pentru a incepe sa iti amenajezi gradina de mirodenii trebuie sa folosesti seminte de buna calitate, un sol extrem de fertil si bogat in saruri minerale si substante nutritive.

Pasul 2. Se recomanda folosirea ghivecelor joase din ceramica. Datorita faptului ca suprafata acestora este mai poroasa, umiditatea se va putea mentine mult mai bine decat in ghivecele de plastic.

Pasul 3. Pamantul din ghiveci trebuie nivelat extrem de bine. Faceti o gaura cu degetul de circa 1 centimetru si presarati semintele intr-un strat fin, astfel incat acestea sa nu fie aglomerate. Semintele vor trebui acoperite insa nu folositi prea multa forta atunci cand apasati pamantul. In caz contrar, veti risca sa opriti incoltirea micilor plantute.

Pasul 4. De indata ce semintele sunt puse in pamant, solul trebuie udat cu putina apa care a fost tinuta in prealabil la temperatura camerei. Puneti ghiveciul pe fereastra intr-un spatiu unde temperatura este de circa 18 – 21 de grade Celsius si unde sa fie protejat de aburi sau de caldura excesiva.

Pasul 5. Chiar daca perioada optima de insamantare este primavara, nici acum nu e prea tarziu. Astfel te vei putea bucura din plin de mirodenii pana toamna.

Pasul 6. Primele rasaduri vor putea fi observate la cateva zile dupa plantare. De indata ce acestea incep sa se inalte, este necesara mutarea acestora intr-un ghiveci mult mai spatios pentru a se putea dezvolta suficient. Desi la o prima vedere aceasta etapa nu pare una extrem de complicata, rasadurile ar trebui sa fie scoase cu extrem de multa atentie astfel incat radacinile acestora sa ramana intacte. De asemenea, acestea vor trebui replantate la distante de cativa centrimetri intre ele.

Citeste continuarea pe: Bunatati.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>