Cand e momentul potrivit pentru culegerea viei

Postat de pe 19 septembrie 2014
culesul-strugurilor-moment-optim

Iata ca a venit toamna, ceea ce inseamna ca este momentul ideal pentru culegerea strugurilor. Totusi, momentul potrivit se stabileste in functie de mai multe criterii si factori foarte importanti. Pentru a realiza un vin de o calitate superioara (aromat, concentrat si colorat) dar si pentru a pastra un timp indelungat strugurii pentru consum via trebuie culeasa in perioada optima.

1. In primul rand, calendarul lucrarilor si caracteristicile trebuie respectate cu strictete. Poate unul dintre cele mai importante aspecte daca detii o vie este sa cunosti soiul viei din gradina ta.

In functie de acest lucru vei putea studia toate caracteristicile acesteia, afland unele indicii referitoare la identificarea strugurilor la maturare cum ar fi: culoarea si marimea boabelor, greutatea ciorchinilor, etc. In cazul in care ai in gradina o vie nobila, aceste date sunt cu atat mai importante. De exemplu, unele vii se culeg doar la stadiul de postmaturare, momentul in care boabele sunt stafidite si mucegaite, pentru realizarea vinurilor nobile.

2. De asemenea, testeaza gustul si aroma strugurilor. Daca anul acesta via dumneavoastra a crescut corespunzator iar conditiile de mediu au fost prielnice, principala calitate a strugurilor trebuie sa fie gustul acestora. Indiferent ca vorbim de strugurii pentru vin sau cei de masa, dulceata acestora trebuie sa fie accentuata.

Pentru a reusi sa masori acest lucru se recomanda inceperea testarii strugurilor inainte de momentul teoretic de cules. Astfel, o data la trei zile culege circa 100 de boabe. Cantareste-le, analizeaza-le culoarea si gustul iar mai apoi preseaza-le. Gusta mustul si observa imbunatatirile care survin pe parcurs. In functie de toti acesti factori vei putea determina cu exactitate momentul cel mai prielnic pentru culesul strugurilor.

Daca ai un soi de vie cu struguri parfumati, nu ii lasa sa isi piarda savoarea. In majoritatea cazurilor gradul de dulceata coincide cu concentratia aromei. Totusi, este recomandat sa ceri sfatul unui specialst in momentul in care te decizi sa transformi cultura ta de struguri in vin.

3. Un alt aspect important pe care ar trebui sa il ai in vedere este analizarea culorii. Acest lucru se aplica in special in cazul strugurilor rosii, dat fiind faptul ca pigmentul pielitei determina intr-o masura relativ mare calitatea vinului care urmeaza sa fie produs. In acest sens, testele de laborator se dovedesc a fi cele mai sigure, insa un ochi format poate determina pe loc starea de maturare a boabelor de vin.

Daca boabele de struguri sunt bine coapte, acestea capata o nuanta usor aurie. Cat despre strugurii albi, acest lucru se poate sesiza extrem de usor. In cazul strugurilor rozalii, evolutia coloritului se poate sesiza extrem de usor, pentru ca maturarea presupune atingerea celui mai aprins pigment al cojii. Si acest tip de struguri poate capata un aspect auriu in zonele atinse de soare. Pigmentul strugurilor de culori inchise se poate determina in momentul in care pe boabe nu mai se gaseste culoarea verde iar textura boabelor este in totalitate opaca.

4. Acorda o atentie sporita calitatii boabelor si a ciorchinilor. Un strugure copt va ajunge la maximul de apa si zahar. Astfel, boabele sunt tari iar in momentul in care le strivesti acestea pocnesc. Specialistii in domeniu descriu acest aspect ca si “crocant”. Daca pana si cele mai mici boabe pocnesc cand le mananci, poti incepe culesul strugurilor.

Un alt aspect care te poate ajuta la determinarea perioadei optime de cules a strugurilor este numarul de boabe mucegaite (din cauza prea multor ploi) sau stafidite (din cauza caldurii excesive). Nu te speria daca vei intalni cateva boabe alterate, insa nu le da prilejul ca acestea sa se inmulteasca.

5. Nu in ultimul rand, conditiile climatice ar trebui respectate cu strictete. Fii mereu la curent cu starea vremii, cere parerea vecinilor sau a altor cultivatori si alege ziua potrivita. Daca in perioada care vine va ploua, probabil este momentul sa incepi pregatirile si culesul.

Nu putem sublinia cat de importanta este recoltarea strugurilor pe o vreme uscata si racoroasa. Astfel, incepe dis-de-dimineata insa doar dupa ce roua s-a ridicat. Daca ai avut ghinion si a plouat, asteapta cel putin doua zile pana cand apa s-a evaporat in totalitate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>