Clujenii au gasit o solutie de termoizolare a locuintelor ieftina si ecologica

Postat de pe 21 ianuarie 2014
fatada-verde11

O echipa de arhitecti din Cluj aduce o idee putin mai diferita cand vine vorba despre termoizolarea inovativa: arhitectii de la RAUM doresc sa inlocuiasca polistirenul cu lana de oaie sau canepa, produse care urmeaza sa fie cumparate de la producatorii autohtoni.

Arhitectii doresc transformarea Clujului dintr-un oras plin de betoane cenusii intr-un spatiu verde si sanatos.

Propunerea, inedita pentru Romania, este aplicata cu succes de peste 15 ani in Germania, iar din anul 2003 lana de oaie a fost aprobata ca material de constructii in Uniunea Europeana.

Dintre avantajele folosirii izolatiei din lana de oaie sau canepa retinem pretul mai scazut decat in cazul polistirenului, dar si capacitatea de izolare termica superioara.

In orasele de astazi vegetatia existenta este insuficienta pentru un microclimat favorabil si pentru a filtra noxele din aer, sustine arhitectii, de aceea ei propun si acoperirea fatadelor cladirilor cu vegetatie. Un alt avantaj tine de izolatie, astfel ca stratul vegetal actioneaza ca un strat izolator nu doar termic, ci si acustic, avand capacitatea de a absorbi si de a reflecta sunetul. Acest strat protejeaza, de asemenea, impotriva razelor ultraviolete si a ploilor acide.

In ceea ce priveste tehnologia de executie, s-ar putea alege mai multe tipuri de plante, de la vita salbatica, salcam catarator, trambita sau caprifoi.

In studiul prezentat este detaliat inclusiv un tabel de costuri pentru o investitie de acest fel. Astfel, un metru patrat de fatada inverzita ar costa 108,85 de lei. O varianta de finantare pentru acest proiect ar putea fi fondurile de mediu.

Prin implementarea unui astfel de proiect, s-ar incuraja si dezvolta agricultura urbana. Arhitectii clujeni si-au imaginat blocurile gri din oras acoperite cu straturi de legume, pe acoperis.

Proiectul a fost realizat de catre arhitectii Horatiu Racasan si Andrei Koves, alaturi de alti colaboratori, si a fost nominalizat in cadrul premiilor BATRA 2013.

Sursa: Imobiliar.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>