Cum sa pregatesti trandafirii pentru venirea iernii

Postat de pe 10 octombrie 2013
trandafirii iarna

Chiar daca suntem in luna octombrie, trebuie sa ne gandim cum sa protejam trandafirii de venirea iernii, mai ales ca toti trandafirii, indiferent de soi, sunt sensibili la temperaturi mai mici de -12 grade Celsius. Cand temperaturile scad sub aceasta valoare, radacina trandafirului moare.

Inainte de aparitia primelor geruri, partea subterana a plantei trebuie protejata cat mai bine. Acest lucru se face, de obicei, prin musuroire.

Aveti nevoie de pamant uscat si bine maruntit (intocmai celui din musuroiul unei cartite), lipsit de radacini de buruieni, sau de gunoaie (este exclus gunoiul de grajd, chiar si vechi de doi ani!).

Cu ajutorul unei sapaligi, adunati cu atentie pamantul imprejurul radacinii plantei, avand mare grija sa nu atingeti scoarta trandafirului. Varful acestui musuroi trebuie sa se afle undeva la 20-30 cm, eventual ingloband si partea de jos a primelor crengi.

Unii gradinari folosesc, in loc de pamant, frunze cazute din copaci sanatosi (care n-au fost atacati de daunatori). In acest caz trebuie construit un fel de „tarc” care sa tina frunzele in aceeasi pozitie, de-a lungul intregii ierni.

Se obisnuieste ca, in acelasi timp cu musuroirea, sa se faca si scurtarea ramurilor. Experienta arata, insa, ca planta devine astfel mult mai vulnerabila la frig, putand degera complet. Mult mai sigur este sa legati crengile prea lungi (eventual, sprijinindu-le cu un harac), daca va deranjeaza, iar in primavara sa taiati partile compromise.

Trandafirii tip arbust, din ce in ce mai raspanditi in gradinile din Romania, au nevoie de ingrijiri suplimentare. In cazul lor, si partea aeriana este sensibila la ger, deci trebuie protejata. Metoda cea mai folosita este invelirea cu saci, cu precizarea ca trebuie sa evitati formarea condensului (deci, sa asigurati o aerisire plantei).

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>