4 lucruri inedite despre pepenele rosu

Postat de pe 16 iulie 2014
pepene-rosu-beneficii

Dat fiind faptul ca vara este in toi, am ajuns sa ne putem bucura de pepenele rosu, un fruct extrem de apreciat pe timpul verii. Datorita proprietatilor sale racoritoare si a savorii unice, acesta are si o serie de beneficii pentru sanatate mai putin cunoscute de catre multi oameni.

O cantitate de 250 de grame de pepene rosu contine doar 46 de calorii, asigurand aproximativ 20% din doza zilnica recomandata de vitamina C si aproximativ 17% din cea de vitamina A. Mai mult decat atat, pepenele contine si fibre care ajuta sanatatea digestiva, dar si potasiu, mineral care are rolul de a regla tensiunea arteriala. Iata si cele patru lucruri mai putin cunoscute despre pepenele rosu pe care poate nu le stiati:

In pepenele rosu se gaseste mai mult licopen decat in rosii. In 250 de grame de pepene se gaseste de circa 1,5 ori mai mult licopen decat in cadrul unei rosii proaspete, si anume 6 miligrame, fata de doar 4. Aceasta substanta este un binecunoscut antioxidant care are rolul de a lupta impotriva radicalilor liberi care pot afecta atat celulele, cat si sistemul imunitar. Pentru a te putea bucura la maximum de beneficiile pe care licopenul le are asupra organismului tau, asigura-te ca depozitati pepenele la temperatura camerei inainte de a-l consuma.

Sucul pe baza de pepene rosu lupta impotriva febrei musculare. Foarte multe persoane consuma sucul de pepene rosu pentru efectele sale racoritoare atat inainte de a face o sedinta de exercitii sportive, cat si dupa. In urma unui studiu efectuat, s-a putut determina ca sportivii care au consumat circa 450 de grame de suc de pepene rosu inainte de a efectua exercitiile fizice au avut mai putine crampe musculare dar si un ritm cardiac mai scazut de-a lungul zilei.

Conform cercetatorilor, acest lucru se datoreaza substantei numita citrulina, care imbunatateste functionarea arterelor si scade tensiunea arteriala. Aceasta substanta se gaseste in cantitati mai ridicate in coaja, motiv pentru care pepenii rosii ar trebui pusi la murat mai des.

Pepenele rosu este atat fruct, dar si leguma. Desi pepenele are un gust dulce inconfundabil care il catalogheaza drept fruct, acesta face parte din familia Cucurbitaceaelor, in care se mai regasesc legume precum dovleacul, dovlecelul si castravetii.

Pepenele rosu este compus din 91,5% apa. Pe timp de vara, pepenele se dovedeste a fi cel mai bun aliat datorita proprietatilor sale hidratante. Dat fiind faptul ca pana si o deshidratare usoara duce la dureri de cap, probleme de concentrare, nervozitate sau oboseala, pepenele rosu ar trebui inclus in dieta zilnica a fiecaruia in acest anotimp.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>