6 alimente daunatoare creierului

Postat de pe 7 mai 2014
alimente-daunatoare-creier

Cand vine vorba despre nutritie trebuie sa mentionam faptul ca exista mai multe categorii de alimente. Acestea se clasifica in mai multe categorii precum: super-alimente – extrem de benefice pentru a reusi sa scazi in greutate, alimente care ajuta la stimularea functiilor cognitive si ale memoriei si alimente cu efecte nocive la nivelul creierului si la nivelul organismului in general. Iata 6 dintre produsele care care au un efect daunator la nivelul creierului.

1. Dulciurile si zaharul in general nu sunt inamici doar ai taliei tale, ci au si anumite efecte daunatoare la nivelul creierului si a functionarii acestuia. Pe termen lung, consumul de zahar poate conduce la o serie de probleme neurologice, interferand astfel cu memoria. Datorita faptului ca zaharul inhiba abilitatea de invatare, nutritionistii recomanda evitarea alimentelor semipreparatelor, a zaharului, dar si a produselor bogate in fructoza si a siropului de porumb.

2. Alcolul consumat in exces ataca nu doar ficatul, ci cauzeaza si ceea ce se numeste “ceata creierului”. Precum spune si numele afectiunii, aceasta se refera la starea de confuzie mintala care actioneaza precum o ceata in jurul creierului, afectand astfel claritatea in gandire. In cazul in care ti se intampla sa uiti numele anumitor obiecte comune din casa sau nu-ti poti aminti anumite evenimente, acest lucru ar putea fi asociat cu un consum ridicat de alcool, care dezechilibreaza o buna functionare a creierului. Totusi, simptomele sunt reversibie, iar nutritionistii recomanda consumul a maximum 1-2 pahare pe saptamana.

3. In urma unui studiu realizat de Universitatea Montreal s-a putut determina faptul ca mancarea de la Fast Food-uri poate duce la anumite schimbari la nivelul creierului, modificand substantele chimice si inducand simptome precum depresia sau anxietatea. Printre efectele nocive ale consumului de Junk Food trebuie sa mentionam si faptul ca acestea sunt bogate in grasimi, putand chiar da dependenta. Un consum excesiv de Junk Food se traduce prin inhibarea productiei de dopamina, compus chimic care iti confera o stare de fericire sau euforie. De asemenea, dopamina stimuleaza functiile cognitive, atentia, memoria, motivarea dar si capacitatea de invatare. Astfel, nutritionistii recomanda evitarea consumului de produse cu un continut ridicat de grasimi.

4. In cazul in care nu stiati, marea majoritate a alimentelor procesate contin fie chimicale, fie coloranti, arome artificiale, conservanti sau aditivi. Acestia afecteaza in mod direct comportamentul si functiile cognitive prin generarea hiperactivitatii, nu doar in randul adultilor, ci al copiilor. De asemenea, alimentele prajite duc la distrugerea nervilor celulelor din creier. Un fapt mai putin stiut este ca uleiul de floarea soarelui face partea din categoria celor mai toxice uleiuri.

5. La fel ca si in cazul produselor procesate, semipreparatele au un impact negativ la nivelul sistemului nervos central. Mai mult decat atat, acestea cresc substantial riscul de dezvoltare a bolilor degenerative la nivelul creierului (Alzheimer).

6. Daca ai probleme cu tensiunea arteriala si cu inima, exista posibilitatea ca toate acestea sa ti se traga de la consumul in exces de alimente sarate. Conform mai multor studii efectuate recent, produsele cu un ridicat nivel de sodiu influenteaza negativ functiile cognitive si abilitatile de gandire. Studiile au relevat si faptul ca nicotina si alimentele sarate consumate in exces au un efect similar (aproape identic) cu folosirea drogurilor, care au rolul de a da dependenta si de a avea efecte de sevraj.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>