Beneficiile cartofilor dulci pentru sanatate

Postat de pe 21 octombrie 2014
cartofi.dulci.sanatate

Daca nu i-ai incercat niciodata, habar nu ai ce pierzi. Pe langa faptul ca sunt extraordinar de deliciosi si versatili, putand fi incorporati atat in cadrul preparatelor dulci cat si in mancarurile propriu-zise, acestia au si o serie de beneficii miraculoase pentru sanatatea ta. Datorita continutului bogat de vitamine si minerale, cartofii dulci sunt un aliment care ar trebui inclus in dieta ta.

Cartofii dulci reprezinta o sursa importanta de antioxidanti. Antocianina si betacarotenul, doar doi dintre acesti antioxidanti au proprietati de-a dreptul miraculoase pentru sanatatea ta. Primul are o serie de proprietati antiinflamatorii, impiedicand totodata si dezvoltarea mai multor afectiuni.

Potrivit nutritionistilor, un cartof dulce de marime medie asigura aproximativ 28% din doza zilnica necesara de magneziu. Acesta este un mineral foarte important care ajuta corpul sa metabolizeze carnihidratii, conferindu-si senzatia de energie. Mai mult, acest mineraj faciliteaza absorptia altor nutrienti esentiali de catre organism, care asigura faptul ca oasele tale vor fi mereu puternice si sanatoase. De asemenea, din acest motiv persoanele care consuma cartofi dulci nu se confrunta cu o deficienta de magneziu.

Sunt o sursa importanta de betacaroten. In medie, un cartof dulce potrivit contine de doua ori doza zilnica necesara de beta caroten. Acest nutrient este esential organismului deoarecere va fi transformat in vitamina A, care asigura sanatatea ochilor, imbunatatind totodata si sistemul imunitar.

Mai mult, in cartofii dulci se gaseste si o cantitate insemnata de quercitina, nutrient care faciliteaza reducerea nivelului de colesterol rau din corp, reducand, de asemenea, inflamatiilor. Mai mult, potrivit nutritionistilor, quercitina ajuta la combaterea de alergii.

Acest aliment minune determina si reglarea nivelului de zahar din sange la parametri optimi. Paradoxal, desi acestia contin carbohidrati, pot determina scaderea nivelului de zahar din sange. Datorita continutului bogat de fibre, acestia determina incetinirea procesului de eliberare a glucozei in sistemul circulator. Astfel, senzatia de foame va disparea.

Actioneaza ca un strat protector pentru inima datorita nivelurilor ridicate de potasiu si B6. Mai mult, potasiul scade riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale, in timp ce vitamina B6 faciliteaza descompunerea homocisteinei.

Cand spui vitamina C, gandul probabil iti fuge la citrice. Totusi, cartofii dulci au un continut la fel de important de vitamina C. Un cartof dulce de marime medie asigura circa 40% din doza zilnica necesara de vitamina C, care permite organismului producerea de colagen. Astfel, incheieturile si pielea vor fi mereu sanatoase, scapand totodata de stres.

Nu in ultimul rand, acestia sunt o sursa importanta de vitamina D, asigurand sanatatea sistemului imunitar. Vitamina D se dovedeste a fi extrem de importanta cand vine vorba de cresterea nivelului de energie din organism, ajutand, de asemenea, la imbunatatirea starii de spirit.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>