Beneficiile grasimilor saturate din lactate

Postat de pe 24 septembrie 2014
beneficii.grasimi.saturate

Un consum de grasimi saturate din produsele lactate, precum untul sau smantana, are beneficii pentru sanatate, conform unor studii efectuate recent.

Limitarea consumului de lapte integral si substituirea acestuia cu produsele degresate nu a reusit sa determine o scadere semnificativa a numarului ridicat de cazuri de obezitate si diabet tip II. Mai mult, unele studii au scos grasimile saturate de pe lista factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Studiul expertilor suedezi, dat publicitatii saptamana anterioara, releva faptul ca o dieta care contine produse pe baza de lapte integral determina o scadere a riscului de imbolnavire de diabet tip II.

Studiu, efectuat pe un esantion de aproximativ 2.500 de persoane, releva ca voluntarii care consumau opt sau chiar mai multe portii de produse lactate cu un continut ridicat de grasimi pe zi prezentau un risc cu 23% mai mic de a se imbolnavi de diabet de tip II, in comparatie cu persoanele care consumau o singura portie sau deloc. Studiile efectuate in trecut sugereaza ca grasimile ajuta la procesul de descompunere a zaharului din organism.

O cercetare efectuata de o echipa de cercetatori canadieni si care mai apoi a fost publicat in Applied Physiology, Nutrition and Metabolism releva ca o dieta bogata in alimente cum ar fi branzeturile sau smantana duce la o scadere a tensiunii arteriale dar si la mentinerea glicemiei la un nivel scazut. Ambii factori sunt strans legati de riscul scazut de a suferi de diabet tip II si de obezitate.

Mai mult, medicii au descoperit ca persoanele ale caror analize de sange prezinta rezultate normale au in sange un acid gras asociat cu consumul de produse lactate.

Toate aceste studii recente fac parte dintr-o serie de analize care prezinta faptul ca produsele lactate integrale ar trebui incorporate in dieta. Un studiu efectuat de autoritatile britanice in luna martie a acestui an, la care au participat peste o jumatate de milion de persoane releva ca persoanele care consumau grasimi saturate prezentau aceleasi riscuri de a suferi de boli de inima ca si persoanele care aveau incluse in dieta iaurtul degresat si pestele.

In prezent, cercetatorii cred ca excluderea din dieta a grasimilor saturate a reprezentat o problema grava in ultimele decenii, deoarece acest lucru a determinat o crestere a consumului de carbohidrati, in special zaharul, ceea ce a determinat o crestere a glicemiei. Un nivel crescul al glicemiei pe o perioada indelungata de timp este asociat cu instalarea diabetului de tip II dar si cu cresterea in greutate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>