Catina – beneficii asupra sanatatii

Postat de pe 10 noiembrie 2014
catina.beneficii.sanatate

Catina, (Hippophae rhamnoides), este un arbust cu extrem de ramificat pe care se gasesc o sumedenie de spini si care poate ajunge sa masoare 5-6 metri in inaltime. Frunzele acestui arbust sunt inguste, de o culoare verde-argintiu, in timp ce florile sale sunt brun-galbui, de dimensiuni mici si se gasesc in lunile martie si aprilie.

In Romania, catina se gaseste in mai multe zone, precum regiunile muntoase, zonele nisipoase si pietrisurile litorale. Catina se foloseste in special in fitoterapie. Cea mai des utilizata parte sunt fructele de catina, care au un continut ridicat de vitamina C, dar si ulei benefic pentru tratarea afectiunile pielii. Mai mult, sucul obtinut prin presarea fructelor se poate consuma ca atare sau dupa ce este transformat in sirop, avand numeroase beneficii asupra sanatatii.

Asa cum mentionam si mai sus, acest fruct are un cantitate insemnata de vitamina C (de circa 10 ori mai mult decat citricele), fiind totodata si o sursa extrem de importanta de vitamine (A, E, K, F, P, B2, B6, B9). In plus, in fructul de catina se gaseste si beta caroten, minerale, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe, serotonina, flavonoide, aminoacizi si multe alte substante extrem de benfice pentru o buna functionare a organismului nostru.

Fructele de catina sunt folosite in scopuri terapeutice in hipo si avitaminoze, in cazul in care persoanele sufera de anemie sau in cazul persoanelor aflate in convalescenta. De asemenea, catina are un efect antioxidant, vitaminizant, antiinflamator dar si cicatrizant printre altele.

Datorita vitaminelor care se gasesc in fructul de catina, acestea se folosesc pentru prevenirea racelilor. De asemenea, infuzia cu fructe de catina poate ajuta si la tratarea afectiunilor de ficat, ajutand la cresterea nivelului de vitamine din organism.

Doctorii recomanda preparatele din catina pentru tratarea afectiunilor hepatice, racelilor, virozelor respiratorii, ulcerului gastric, aterosclerojei, pojarului, afectiunilor oculare, etc.

Cele mai folosite preparate pe baza de catina sunt: extractul de muguri de catina, siropul din fructe de catina, infuzia din fructe de catina uscate si zdrobite in prealabil, ulei din fructe de catina si tinctura din scoarta de catina.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>