Coxartroza: boala care prezice vremea

Postat de pe 16 ianuarie 2014
dureri de spate

Atrozlele sunt boli care afecteaza persoanele cu varsta de 50 de ani, iar durerile cauzate sunt mai eficiente in a prezice vremea decat prognozele meteorologice.

Cauzele aparitiei atrozelor

Atroza se insteleaza in corpul uman din cauza sedentarismului omului modern si a folosirii tot mai putin a musculaturii picioarelor si a saldului. Totul are punct de plecare in evolutia omului, de la patrupedul de acum cateva milioane de ani, la bipedul de astazi. Mersul in doua picioare a presupus schimbarea centrului de greutate si suprasolicitarea muschilor soldului si picioarelor. Apoi, omul modern a folosit incaltaminte atipica pentru structura normala a piciorului, ceea ce a afectat mai mult aparatulu locomotor.

Coxartroza

Articulatia soldului este una dintre cele mai importante, pentru ca asigura stabilitatea corpului in pozitie verticala. Odata cu inaintarea in varsta si cresterea in greutate, cartilajul de la nivelul articulatiei coxofemurale (a soldului) imbatraneste, se deshidrateaza si se distruge treptat. In momentul in care cartilajul, care asigura o miscare naturala a articulatiei, este afectat, se instaleaza durerea de sold si, prin urmare, coxartroza.

Se manifesta tarziu, dar incepe in tinerete

Coxartroza, la fel ca si celelalte tipuri de artroza, se instaleaza in timp. Astfel, chiar daca simptomele clare ale acestei suferinte apar doar dupa 50 de ani, degenerarea cartilajului de la nivelul articulatiei coxofemurale poate incepe din tinerete, chiar inainte de 30 de ani. Cel mai mare risc de a face artroza il au persoanele supraponderale sau obeze, ale caror articulatii sunt nevoite sa suporte o greutate prea mare, si care nu fac exercitii fizice, deci nu pun in miscare musculatura menita sa mai ia din presiunea pusa pe articulatii. Potrivit statisticilor, femeile sunt de doua ori mai predispuse la aceasta afectiune decat barbatii, cu atat mai mult daca au avut cazuri de artroza in familie.

Tratamentul intarzie evolutia

Potrivit specialistilor, durerile cauzate de artroza sunt principala cauza de prezentare la medic dupa 50 de ani. Persoanele care ajung din timp la doctor, cand afectarea articulatiei nu este grava, beneficiaza cel mai mult de tratament, deoarece, in cazul lor, afectiunea poate fi remediata in faza incipienta. Cu cat distrugerea articulatiei este mai avansata, cu atat este mai dificil de tratat, in cazurile cronice fiind necesara interventia chirurgicala si aplicarea unei proteze. Tratamentul artrozei are drept scop, intr-o prima faza, calmarea durerilor, care se face, in special, prin administrarea de medicamente analgezice, dintre care cel mai frecvent recomandat este paracetamolul. Pentru reducerea inflamatiei de la nivelul articulatiei, medicul specialist prescrie antiinflamatoare nonsteroidiene (diclofenac, piroxicam, ibuprofen), insa acest tratament se realizeaza pe intervale scurte, deoarece poate deveni toxic pentru stomac. Desi nu exista un tratament care sa vindece aceasta afectiune, unele medicamente, cum sunt cele pe baza de glucozamin sulfat, ii pot incetini evolutia. Potrivit studiilor realizate in ultimii ani, tratamenul hormonal aplicat femeilor ajunse la menopauza ar putea, de asemenea, sa previna distrugerea cartilajului care duce la instalarea artrozei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>