Cum sa eviti raceala in anotimpul rece

Postat de pe 29 septembrie 2014
raceala

Oamenii de stiinta au reusit sa identifice aproximativ 200 de virusi, fiecare cu o serie de tulpini, responsabile nu doar pentru raceli ci si pentru infectiile respiratorii. Totusi, toate acestea au un lucru in comun, si anume ca se dezvolta in mediile umede si mai reci, fapt care explica de ce persoanele racesc in special in sezonul rece.

Iar pentru ca sezonul rece a inceput sa isi faca simtita prezenta, trebuie sa facem tot ce ne sta in puteri pentru a preveni si contracara raceala. Iata 7 sfaturi care te vor ajuta sa eviti raceala.

1. Conform unei teorii a oamenilor de stiinta, oamenii racesc mai mult in timpul iernii datorita faptului ca nasul are o temperatura mai scazuta. Acest lucru face ca mucoasa nazala sa fie un mediu propice pentru dezvoltarea virusilor. Medicii recomanda ca oamenii sa poarte fie o esarfa, fie un fular pentru a evita respirarea aerului rece si umed.

2. Cercetatorii de la Universitatea din Aberystwyth, Marea Britanie au reusit prin intermediul unui studiu sa arate ca gestul politicos de a strange mana unei persoane permite transmiterea intre doua persoane a de la zece si pana la 20 mai multi virusi si bacterii decat simpla atingere a pumnilor, gest folosit in special de adolescenti. Acest lucru se datorteaza faptului ca stransul mainilor dureaza o perioada mai lunga de timp si implica o suprafata de piele mai mare.

3. Majoritatea bacteriilor si a virusilor care determina aparitia racelii sau a gripei rezista la temperaturi de circa 40 de grade Celsius. Astfel, daca un membru al familiei este bolnav, atat hainele cat si lenjeria acestuia trebuie spalate la temperaturi ce depasesc 40 de grade Celsius. In cazul in care acest lucru nu este posibil deoarece astfel s-ar deteriora tesaturile, oamenii de stiinta recomanda folosirea unui detergent dezinfectant care are rolul de a omori agentii patogeni.

4. O serie de cercetari efectuate de oamenii de stiinta ai Universitatii Loma Linda din California releva ca atunci cand un grup de voluntari au consumat 100 de grame de zahar, fagocitele (celulele imunitare) au consumat mai putine bacterii pentru o perioada de pana la 5 ore. Astfel, specialistii au determinat ca reducerea cantitatii de zahar confera o sansa in plus sistemului imunitar de a combate racelile.

5. O persoana care doarme mai putin de sapte ore pe noapte este de trei ori mai predispus sa contrateze o raceala, in comparatie cu cei care obisnuiesc sa doarma opt ore pe noapte. Somnul defectuos sau lipsa acestuia intra in conflict cu actiunile genei responsabile cu imunitatea (TLR-9), conform cercetatorilor din cadrul Universitatii Yale din Statele Unite.

6. Mai mult, daca gelurile dezinfectante pentru maini nu contin cel putin 60% alcool, sansele sunt extrem de reduse pentru ca acestea sa fie capabile sa omoare bacteriile si virusurile, in special daca utilizatorul este si extrem de murdar pe maini. Medicii recomanda utilizarea clasicului sapun cu apa calda.

7. Nu in ultimul rand, medicii recomanda spalarea nasului cu o solutie salina. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani din cadrul Pennsylvania State University, sarea poate reduce numarul de raceli contractate. Solutia pe baza de sare ajuta dat fiind faptul ca previne instalarea agentilor patogeni in interiorul nasului. Medicii recomanda utilizarea unei solutii din apa fiarta si racita in care s-a dizolvat apa, Aceasta solutie trebuie folosita pentru spalarea cavitatii nazare. De asemenea, rezultate la fel de eficiente se obtin si prin folosirea unui spray nazal disponibil in orice farmacie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>