De ce este iarna anotimpul racelii?

Postat de pe 8 ianuarie 2014
racela iarna

Chiar daca in acest an iarna nu ne-a luat prin surprindere si pana acum a fost vorba despre o iarna blanda, fara temperaturi minime extreme si fara ninsori abudnente, iarna ramane anotimpul racelilor. In timp iernii stranutam mai des, avem nasul infundat si dureri in gat mai mult decat in alta perioada a anului. Aceste simptome, care corespund racelii, sunt asociate frigului, insa specialistii nu sunt de acord: nu vremea ne raceste, ci modul in care reactionam noi in anotimpul friguros.

In timpul iernii, cand ne pregatim sa iesim afara, ne infofolim in haine groase si calduroasa, pentru a ne proteja de vremea potrivnica, tocmai pentru a nu raci. De fapt, iesind din casa, de la cald, imbracati gros si dand de aerul rece de afara, suntem expusi racelii din cauza socului termic.

Apoi, frigul si aerul uscat sunt medii propice pentru virusuri din cauza mucoasei uscate, adica a stratului protector al gatului, traheei si sinusurilor. Virusurile invadeaza mucoasa si incep sa se dezvolte, cauzand raceala. Atunci cand vremea se raceste, ne inchidem in case, unde aerul este reciclat si stam in camere inchise alaturi de alti oameni si de virusuri. Cu totii stranutam unii peste altii si ajutam la raspandirea virusului.

Banala raceala nu este rezultatul unui singur tip de virus. Atunci cand spui ca „am racit“, asta inseamna ca ai unul din multele virusuri care provoaca raceala.

Un rol important in sensibilitatea la virusuri sau in lupta cu o raceala il joaca si sistemul nostru imunitar. Din cauza lui exista oameni mai rezistenti in fata unei raceli, si tot din cauza lui altii sufera ingrozitor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>