Depresia va putea fi diagnosticata printr-o simpla analiza de sange

Postat de pe 6 octombrie 2014
sange1

Numeroase studii releva faptul ca simplele analize de sange pot depista anumite boli. Insa patologiile care sunt relationate cu starea noastra de spirit au fost mereu foarte dificil de diagnosticat. Totusi,  cand anume un eveniment poate fi considerat intr-adevar declansator de  depresie? Se pare ca cercetatorii Universitatii din Viena au descoperit raspunsul.

Acestia au identificat in sange un mecanism ce ar putea corelat cu dezvoltatea depresiei. Proteina SERT se afla in membrana celulelor cerebrale si faciliteaza transportul serotoninei, un neurotransmitator cunoscut drept “hormonul fericirii”, al carui nivel este direct relationat cu depresia. Asadar, gandurile depresive sunt cauzate de o lipsa a acestui hormon, care este si cheia de actionare a medicamentelor antidepresive.

Insa, studiile recente au demonstrat ca aceasta proteina se produce in cantitati foarte mari si in alte organe ale corpului nostru, precum in intestine si in sange si care functioneaza intr-o maniera similara cu cea a creierului, mentinand nivelele de serotonina in plasma sanguina.

Investigatorii austriaci au utilizat imagini cu rezonanta magnetica a creierului dar si studii farmacologice pentru a demonstra ca exista o stransa legatura intre viteza de captare a serotoninei in plachetele sangvine si functia neuronala a depresiei la nivelul creierului.

Aceasta retea a fost denumita “retea automata”,  si actioneaza in general atunci cand creierul nostru se afla in repaus si inceteaza in timpul proceselor complexe de gandire, fiind esentiala unui nivel adecvat de concentrare.

In mod curios, pacientii depresivi au dificultati in a diminua efectul acestei retele in timpul gandirii, ceea ce duce la aparitia gandurilor negative si la dificultatile de concentrare.

Asadar, aceasta descoperire poate avea un impact deosebit in depistarea precoce a depresiei, tulburare care, dupa o statistica a Organizatiei Mondiale  Sanatatii, afecteaza una din trei persoane.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>