Lucruri inedite despre rosii pe care probabil nu le stiai

Postat de pe 28 iulie 2014
rosii-lucruri-inedite

Nu este o noutate faptul ca rosiile sunt printre cele mai consumate alimente din lume. Totusi, exista foarte multe lucruri despre aceste fructe pe care multi nu le cunosc.

Cei de la Huffington Post au alcatuit o lista care cuprinde 10 lucruri inedite despre rosii. Iata care sunt acestea:

1. In trecut, oamenii credeau ca rosiile sunt otravitoare. In secolul al XVIII-lea, locuitorii Europei refuzau sa manance rosii deoarece vedeau aristocratii care se imbolnaveau si mureau odata ce le consumau. Astfel, rosia a ajuns sa fie cunoscuta sub denumirea de “merele otravitoare”. Totusi, ulterior s-a aflat ca nu rosiile era motivul din cauza carora oamenii aceia mureau, ci din pricina farfuriilor din aliaj de cositor si plumb pe care erau servite. Rosiile deveneau otravitoare datorita aciditatii crescute pe care acestea le aveau.

2. V-ati intrebat vreodata care este cel mai mare producator de rosii la nivel mondial? In cazul in care nu stiati, China este cel mai mare producator de rosii, tara urmata in clasament de Statele Unite ale Americii. De asemenea, China exporta marea majoritate din productia de rosii.

3. Americanii consuma doar 10 kilograme de rosii pe an, din care aproximativ jumatate este consumata sub forma de ketchup sau sos de tomate.

4. Denumirea stiintifica a acestui fruct este Lycopersicon lycopersicum, care in limba latina inseamna “piersica lup”.

5. Rosiile fac parte din categoria alimentelor care nu trebuie pastrate la frigider. Aerul rece din frigider nu permite rosiilor sa se coaca, alterandu-le si textura. Pentru a te putea bucura de gustul placut al rosiilor, acestea trebuie pastrate la temperatura camerei.

6. Rosiile se folosesc in cadrul tratametelor pentru ingrijirea pielii. Datorita acidului care se regaseste in acestea, rosiile se pot folosi la curatarea petelor de la nivelul pielii. De asemenea, pulpa de rosii aplicata pe ten ajuta in special in randul persoanelor cu piele grasa.

7. Locul de provenienta al rosiilor sunt Anzii. Acestea au fost cultivate pentru prima oara de catre azteci si incasi in secolul al VIII-lea I.H. si nu provin din Italia, asa cum oamenii credeau pana acum.

8. Primele tipuri de rosii nu erau de fapt de culoare rosie! De fapt, primele rosii erau mici si de culoare galbena. Astfel se explica numele italian pe care acestea l-au primit odata ce au fost aduse in Europa (pomi d’oro).

9. In intreaga lume exista circa 10.000 de tipuri de rosii.

10. Nu in ultimul rand, rosiile nu sunt legume ci sunt, de fapt, fructe. Conform botanistilor, rosiile sunt fructe. Totusi, in anul 1893 Curtea Suprema a decis ca acestea sa poata fi denumite si “legume”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>