Marar si patrunjel – combinatia perfecta de sanatate

Postat de pe 25 iulie 2014
patrunjel.marar

In afara faptului ca ofera o aroma aparte felulilor de mancare si salatelor, mararul si patrunjelul sunt o combinatie perfecta pentru sanatatea noastra.

Ele sunt nu doar gustoase, putand fi adaugate la o varietate de feluri de mancare, ci si, de asemenea, un remediu minunat pentru tratarea sau combaterea multor boli. Utilizarea patrunjelului creste apetitul si imbunatateste digestia. Aceasta planta este diuretica, analgezica, anti-inflamatoare.

Infuzia de patrunjel ajuta la boli ale ficatului, dispepsie si flatulenta, folosita ca un agent diuretic pentru pietre la vezica urinara si diverse umflaturi. Se ia 1-1,5 linguri patrunjel tocat marunt si se inmoaie in 0,5 litri de apa clocotita si se lasa deoparte timp de 4 ore. Aceasta cantitate este consumata de 3-4 ori pe zi.

O infuzie de seminte si radacina de patrunjel se administreaza pentru tratamentul bolilor prostatei: peste lingurita (seminte si radacini tocate de patrunjel) se toarna o cana de apa clocotita si se lasa sa se inmoaie timp de 12 ore. Aceasta cantitate se consuma in doua zile.

Se amesteca in proportii egale frunze de patrunjel tocate marunt, coaja de la o lamaie si putina miere naturala. Luati din acest medicament cate 1 lingura de trei ori pe zi, inainte de mese, daca suferiti de gastrita.

Se recomanda infuzii si decocturi de patrunjel pentru inflamatia acuta a rinichilor si a vezicii urinare, boli circulatorii si sarcina.
Tulpinile, radacinile si semintele de marar contin caroten, acid folic, vitamina B2 si C, flavonoide, saruri de potasiu, calciu, fosfor, fier, si o multitudine de microelemente. Egiptenii foloseau inca din Antichitate mararul pentru tratarea durerilor de cap si pentru consolidarea vaselor de sange. Medicii romani folosesc mararul pentru diferite boli oculare, precum si pentru tratarea bolilor din zona genito-urinara.

Un decoct de marar se prepara prin 3 linguri marar uscat, se acopera cu 200 ml de apa si se fierbe timp de 15 minute, apoi se lasa sa se raceasca. Se bea 1/2 cana de trei ori pe zi, inainte de mese pentru hipertensiune si 1/3 ceasca pentru boli cardiovasculare, boli ale ficatului si ale tractului biliar. Se aplica comprese cu marar pentru boli inflamatorii oculare (conjunctivita, etc).

Citeste pe Imaginea Mea  despre tratarea bolilor cu ajutorul castanelor.

O infuzie din semintele celor doua de plante (cate 1 lingura din fiecare la o cana de apa clocotita, lasate apoi deoparte timp de 15 minute), este recomandata pentru nevroze, insomnie, convulsii, ateroscleroza, greata, flatulenta si hemoroizi. Ajuta si la tratarea bolilor ficatului si a cailor biliare, ale tractului respirator superior, a cistitei, pietrelor la rinichi, durerilor abdominale si anorexiei. Se ia 1 lingura de 3-6 ori pe zi cu 15 minute inainte de fiecare masa.

Incorporarea mararului in cadrul preparatelor alimentare si ca tratament este contraindicata la pacientii cu hipertensiune arteriala. Dar, chiar daca tensiunea arteriala este normala, fiti atenti cu utilizarea excesiva a acestei plante, deoarece poate crea stari de lesin dar poate duce si la afectarea temporara a vederii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>