Marul, super-fructul toamnei

By on octombrie 9, 2013
marul avantaje si proprietati

Proaspat sau preparat marul este un fruct nelipsit din alimentatia noastra, cu proprietati terapeutice recunoscute din cele mai vechi timpuri. Cojile sunt un excelent ceai contra racelilor. Otetul din mere inmoaie simptomele guturaiului, gripei sau racelilor. Pot fi pastrate pentru iarna proaspete sau conservate in diverse forme. In dulciurile casei marul aminteste de prajiturile bunicii si de mirosul de acasa.

Marul este o importanta sursa de vitaminele A, B1, B2 si C dar si de oligoelemente precum potasiu, fibre solubile. Potasiu ajuta la scaderea colesterolului si la protejarea sistemului cardiovascular. Datorita continutului sau de fibre, in special cele solubile, marul este primul aliment introdus in dieta bebelusului. Chiar daca este un aliment, calitatile sale terapeutice sunt cunoscute inca din timpuri stravechi.

Plinius cel Batran il recomanda in bolile de stomac, iar ceva mai tarziu, calugarita Hildegard von Bingen recomanda marul contra migrenelor, a durerilor de ficat si de splina.

Fie ca il mancam in stare proaspata pentru a ne tine de foame sau de a potoli nevoia de dulce de dupa-amiaza, fie ca il punem in placinte si prajituri, marul este nelipsit din alimentatia noastra. Inclusiv cojile sunt de mare ajutor mai ales sub forma de ceai care tine insomnia si crampele la stomac la distanta. Pentru bronsita si reumatism se prepara un macerat din coji de mar uscate si pisate: peste opt linguri de pulbere de coji de mere se toarna un litru de apa si se lasa 12 ore la macerat. Se filtreaza si se beau trei cani pe zi. Este bine ca maceratul sa fie tinut la temperatura camerei si nu la frigider.

Marul poate fi preparat si sub forma de otet de mere, otet care are proprietati terapeutice recunoscute. Otetul inmoaie simptomele racelii. O frectie buna cu otet cald, indoit cu apa, comprese cu otet cald puse pe talpi si fixate cu sosete, o compresa cu otet cald pusa pe crestetul capului si fixate cu un fes ori un batic, esarfa, toate acestea scad febra, calmeaza durerile musculare, desfunda nasul.

Merele se pastreaza peste iarna in stare proaspata, in ladite, invelite in hartie sau servetele – in cazul in care se strica un mar sa nu le afecteze si pe celelalte -, in camara. Merele se pot pastra si in stare conservata sub forma de compot in amestec cu gutui, gem sau preparate pentru placinte. Dar cum preparam aceste retete? Simplu, folosind mere care nu au fost stropite. Chiar daca au semne viermanoase aveti siguranta ca sunt ecologice si nu va afecteaza sanatatea.

Retete pentru iarna ce au la baza marul, va amintim:

- gem de mere
- mere pentru placinte
- compot de mere

Merele pot fi folosite si la dulciuri de zi cu zi, cum ar fi:

-tort de mere
-placinta cu mere
-foi de placinta cu gem de mere
-placinta taraneasca de mere

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>