5 avertismente care prevestesc o perioada de mini-glaciatiune

Postat de pe 16 octombrie 2013
mini.glaciatiune (1)

Unii cercetatori stiintifici au convingerea ca iarna ce urmeaza prevesteste o noua perioada de mini-glaciatiune, a cincea din ultimii 900 de ani.

Iata cele cinci avertismente care prevestesc producerea unui fenomen extrem.

Primul avertisment :

„In timp ce, pe o perioada de trei sferturi de secol, am cunoscut beneficiile extraordinare ale unui climat temperat, azi toate datele conduc spre concluzia ca ne indreptam catre o generalizare a racirii climatice. Cu toate acestea, climatologii sunt in dezacord in ce priveste atat cauzele cat si durata acestei tendinte de racire a vremii precum si in ce priveste impactul asupra conditiilor locale de climat. Dar sunt aproape cu totii de acord ca aceasta tendinta va reduce productivitatea agricola. Iar daca climatul se va schimba intr-atat de durabil pe cat o prezic cei mai pesimisti dintre ei, atunci consecintele, precum foametea, vor fi catastrofale…Unii vorbesc despre aceasta racire climatica ca despre o reintoarcere la conditiile unei “mini-perioade glaciare” cu acele ierni foarte grele care au inghetat Europa si continentul nord-american intre 1600-1900, perioada in care Tamisa era asa de solid inghetata incat londonezii faceau barbecue pe gheata si spargatoarele de gheata care navigau pe Hudson mergeau spre sud pana la New York….Climatologii sunt pesimisti in ce priveste vointa liderilor politici de a lua in considerare decizii care sa permita contrabalansarea schimbarilor climatice, chiar incetinirea efectelor acestora… ”

- Peter Gwyne, The cooling world, Newsweek, 28 aprilie 1975

Al doilea avertisment :

„Rezultatele si scenariul arata ca incalzirea globala progresiva care ne afecteaza in acest moment ar putea probabil sa declanseze o ruptura climatica brutala cu efecte care vor fi masive si poate chiar catastrofice”

- Doug Randall si Peter Schwartz, martie 2004, Raport adresat Pentagonului

Al treilea avertisment :

„Oamenii de stiinta care studiaza schimbarile climatice au descoperit primele semne ale unei incetiniri a curentului Gulf-Stream. Intr-adevar, forta lui a scazut cu aproape 25%…”

- Prof. Peter Vanhame, aprilie 2005, Viena, raport remis UE

Al patrulea avertisment :

„Dupa datele de care dispunem, temperaturile vor incepe sa scada de o maniera stabila incepand cu anul 2014, iar varful perioadei de racire climatica se va situa in 2055, cu un posibil decalaj de 11 ani…Aceasta scadere a temperaturilor va duce la reducerea considerabila a suprafetelor agricole. In afara problemelor cu hrana, va fi cu mult mai dificil de organizat productia de petrol si gaze in latitudinile septentrionale. Va deveni cu mult mai importanta problema asigurarii incalzirii locuintelor. Racirea climatului va afecta numeroase tari, cvasi-totalitatea acestora, dar in principal pe cele nordice…Asa cum se intampla de foarte multe ori, la inceput se spune ca e vorba de niste prostii, ca asta nu este stiinta, apoi se spune ca ar putea fi probabil inainte de ase afirma ca ne-am gandit la asta de la bun inceput. In acest moment, peste tot in lume incepe sa fie recunoscuta teoria racirii climatice… Am gasit o noua marturie a scaderii, de doua secole incoace, a intensitatii radiatiei solare. Aceasta scadere, deja existenta, va conduce la o scadere globala a temperaturii pe Terra incepand cu 2013-2015. Pentru moment, timp de cativa ani, inainte sa inceapa urmatoarea perioada de racire, ne gasim intr-o perioada de echilibru in timpul careia temperatura va ramane in jurul maximului deja atins, fara a se mari mai mult… ”

- Dr. Habibullo Abdoussamatov, seful sectiei de studii spatiale de la Observatorul Pulkovo, Academia de Ştiinte a Rusiei, si seful proiectului astrometrie de pe statia spatiala internationala (februarie 2012 pentru agentia RIA NOVOSTI)

Al cincilea avertisment:

„Reducerea banchizei arctice care atinge un maximum in lunile septembrie-octombrie, accentueaza incalzirea Oceanului Arctic. Aceasta are ca efect o incetinire a vitezei vantului de mare altitudine care se roteste in jurul Polului Nord, asa numitul VORETX POLAR: Daca acest vortex isi incetineste miscarea, aerul rece arctic poate sa scape mult mai usor sa sa coboare catre altitudini mai joase”

- Dim Coumou, Institutul din Potsdam, septembrie 2013

Inseamna insa oare ca un val de frig intens care sa se extinda pe perioada a cateva luni ar putea sa devina cea de-a cincea mini-perioada de glaciatiune in Europa din decursul ultimelor noua secole, aceasta deoarece episoade similare au mai fost inregistrate in secolele al XIII-lea, al XV-lea, al XVII-lea si al XIX-lea?

Este vorba cu adevarat despre un scenariu-catastrofa cu sanse reale de a se produce sau doar despre o simpla ipoteza de lucru, evident spectaculoasa, dar care trebuie tratata cu maxima precautie?

Situatia este deosebit de grava subliniaza expertii din GIEC (Grupul interguvernamental de experti asupra evolutiei climatice) in raportul cu adevarat devastator publicat pe 27 septembrie 2013, deoarece fenomenul incalzirii climatice poate provoca efecte distrugatoare asupra calotei arctice si genera urmari de tip mini-glaciatiune.

Citeste si: Un raport ONU afirma ca incalzirea globala e incontestabila si ne schimba fundamental lumea

3 Comments

 1. Pingback: Un raport ONU afirma ca incalzirea globala e incontestabila si ne schimba fundamental lumea | Revista Meteo.ro

 2. gheo

  17 octombrie 2013 at 17:54

  Tot astfelsi la mine, vortexul de deasupra blocului cred ca se nvarte aiurea ca taaare frig mai baga n casa…

  • xpert

   17 ianuarie 2014 at 22:36

   buna asta :)) am murit de ras

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>