5 beneficii ale busuiocului asupra sanatatii

Postat de pe 5 aprilie 2014
basil

Planta originara din India si descoperita in urma cu trei milenii, busuiocul s-a raspandit rapid in intreaga lume. Indienii considera ca busuiocul este planta divinitatilor hinduse Vishnu si Krishna, iar, conform obiceiului, hindusii dorm cu o ramura de busuioc pe piept pentru a-i purta pe acestia in timpul somnului pe taramuri feerice. In cultura romaneasca si cea italiana, busuiocul reprezinta iarba dragostei si a fertilitatii, iar inflorirea acestuia este celebrata cu mare fast. In cultura greceasca si in tarile crestine, busuiocul este considerat o planta sacra. Agheasma, cunoscuta de credinciosi drept apa sfintita, se face cu ajutorul busuiocului, iar mai apoi este imprastiata tot cu un buchet de busuioc. Totusi, busuiocul mai are o calitate importanta – aceea de planta vindecatoare. Tocmai de aceea ne-am gandit sa va prezentam beneficiile pe care busuiocul le are asupra sanatatii.

Busuiocul previne toxiinfectiile. Pune o picatura de ulei de busuioc intr-un litru de apa. Bea apa in decursul unei zile, iar efectele se vor vedea in cel mai scurt timp. Uleiul de busuioc din apa are rolul de a combate unele infectii cu bacteriile care provin din alimente. In timpul sezonului cald, bacteriile pot duce la toxinfectii alimentare. Printre simptome se numara: voma si febra. Iti recomandam condimentarea felurilor de mancare cu busuioc deoarece, substantele volatile care se regasesc in contiment prelungesc viata alimentelor.

Poate ca nu stiai dar, busuiocul poate preveni ateroscleroza. Gratie bucatariei mediteraneene cercetatorii au putut determina beneficiile condimentului asupra aparatului cardiovascular. Datorita substantelor antioxidante pe care le contine, se previne formarea placilor de aterom, mentinand in aceasi timp elasticitatea vaselor sangvine.

Conform unor studii recente, consumul zilnic de busuioc, fie ca planta medicinala, fie ca mirodenie combate infarctul. Acesta nu doar ca protejeaza arterele coronare de depunerile de colesterol, ci ajuta si la reglarea tensiunii arteriale, actionand la nivelul sistemului nervos central. Acest fapt duce la protejarea sistemului cardiovascular si inlaturarea stresului.

Consumat fie in salate, fie in supe sau ca aliment, busuiocul are rol de protectie a aparatului respirator si combate aparitia alergiilor, impiedica reaparitia infectiilor bronhio-pulmonare. In acelasi timp, busuiocul protejeaza caile respiratorii, care daca nu sunt netratate pot duce la aparitia astmului.

Orientina si vicenina, doua substante active care se gasesc in busuioc protejeaza celulele organismului de actiunea mutagena a radiatiilor ultraviolete, a radiatiilor gama si a celor beta. Pe timpul verii, cand organismul este cel mai vulnerabil la radiatiile solare, se recomanda consumul zilnic a o lingurita de busuioc timp de 30 de zile.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>