80% probabilitate ca El Nino sa revina spre sfarsitul anului

Postat de pe 12 mai 2014
el nino-2014

Daca esti de parere ca vremea a fost capricioasa in ultima vreme, s-ar putea ca nu fi vazut inca nimic. Cercetatorii din Statele Unite care studiaza starea vremii au declarat ca exista 80% sanse ca un nou El Nino sa apara spre finalul toamnei sau inceputul iernii. Acest lucru s-ar petrece ca urmare a schimbarilor climatice intalnite la nivelul intregului glob.

Michelle L’Heureux, meteorolog al Centrului de Predictii Climatice din Maryland a declarat : “In momentul de fata exista o posibilitate mare ca El Nino sa isi faca simtita prezenta”. Meteorologul isi bazeaza afirmatia pe ultimele date care analizeaza temperatura din Oceanul Pacific. Chiar daca datele arata o probabilitate destul de mare ca El Nino sa se petreaca, exista totusi 20% sanse ca acesta sa nu revina anul acesta. Iar in cazul in care acest fenomen se va petrece efectele acestuia nu pot fi inca determinate.

“In acest moment, echipa nu poate oferi detalii referitoare la amploarea cu care acest fenomen isi va face simtita prezenta, ci prefera sa analizeze in continuare sistemul pentru cel putin o luna inainte de a putea trage o concluzie referitoare la intensitatea fenomenului”. “Totusi, exista posibilitatea ca acest fenomen meteorologic sa fie unul extrem de puternic? Exista aceasta posibilitate insa, in momentul de fata gradul de incertitudine este mult prea ridicat” a adaugat meteorologul.

Ultimul El Nino de mare amploare s-a petrecut in anul 1997. Acesta a fost rezultatul incalzirii la suprafata a apelor oceanului din Pacificul tropical, care, de asemenea, modifica si cursul curentilor de aer rapizi din atmosfera superioara. Odata cu petrecerea acestui fenomen in 1997, suprafetele sectiunilor centrale si estice ale oceanului au inregistrat o crestere a temperaturii cu 5 grade Fahrenheit.

De regula, El Nino este asociat cu o crestere a temperaturii globale, desi, in cazul Europei de nord, incluzand Marea Britanie, acest lucru se poate traduce printr-o iarna deosebit de rece si uscata. In alte regiuni s-ar putea inregistra efecte mult mai semnificative, unele benefice iar altele negative.

Mai multe tari se pregatesc deja pentru a evita o criza de alimente la nivel global. El Nino ar putea inunda recoltele din America Centrala si de Vest si Brazilia. De asemenea, in regiuni precum Australia, Asia de Sud-Est, India si Africa s-ar putea semnala temperaturi excesive si lipsa de apa.

Totusi, El Nino aduce cu el un grad ridicat de precipitatii sub forma de ploaie si zapada in special in jumatatea vestica a Statelor Unite. Acest lucru ar fi extrem de pozitiv avand in vedere ca in statele vestice precum California se semnaleaza o seceta accentuata de ceva ani incoace. Un alt aspect pozitiv care s-ar putea semnala este o activitate redusa a uraganelor in spatiul Atlanticului. In schimb, acest lucru ar insemna producerea mai multor uragane in Pacific.

sursa foto: Climate.gov

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>