Asteroidul “Bestia” a trecut duminica pe langa Pamant

Postat de pe 12 iunie 2014
asteroid-160359_640

Poreclit “Bestia” de catre astronomi, asteroidul de dimensiuni considerabile a trecut in decursul zilei de duminica pe langa planeta noastra. Totusi, daca acest asteroid ar fi intrat in coliziune cu Terra, consecintele ar fi fost de-a dreptul dramatice.

Desi numele asteroidului este unul amenintator, acesta nu a reprezentat un adevarat pericol pentru omenire de indata ce s-a aflat ca “Bestia” a trecut pe langa noi la o distanta de chiar trei ori mai mare decat distanta dintre Pamant si Luna.

Numit stiintific 2014 HQ124, asteroidul masoara 304 metri in diametru. Ca o comparatie, acesta este de zece ori mai mare decat meteoritul care s-a dezintegrat anul trecut la Celiabinsk in Rusia si a ranit aproximativ 2000 de persoane.

Acest asteroid a fost descoperit pe 23 aprilie si calatoreste prin spatiu cu o viteza de aproximativ 50.000 de kilometri pe ora, iar cel mai aproape de Pamant s-a aflat la 1,25 milioane de kilometri, si anume de peste trei ori distanta dintre Luna si Pamant.

Totusi, daca Bestia ar fi lovit Pamantul, aceasta ar fi provocat o explozie de aproximativ 133 de ori mai puternica decat cea a bombei de la Hiroshima iar deflagratia ar fi putut rade un intreg oras de pe fata Pamantului.

Un alt scenariu infricosator pentru omenire ar fi putut prinde contur daca acest asteroid ar fi lovit planeta. Oamenii de stiinta nu ar fi avut suficient timp la dispozitie pentru a-i schimba traiectoria.

Insa, cei de la NASA ofera asigurari ca de indata ce asteroizii vor intra in raza echipamentelor, specialistii sunt capabili sa determine cu precizie locul si momentul de producere a impactului. Acest lucru s-ar fi tradus prin evacuarea din timp a zonei care ar fi urmat sa fie lovita.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>