Astronomii au descoperit “Fratele pierdut al Soarelui”

Postat de pe 20 mai 2014
frate-pierdut-soare

Astronomii sunt de parere ca au reusit sa descopere “fratele pierdut al Soarelui”, o stea care a luat nastere din acelasi nor de gaz precum cea prezenta in Sistemul nostru solar. De asemenea, specialistii au declarat ca exista mici sanse ca in jurul acestei stele sa orbiteze planete care sa gazduiasca forme de viata.

Cei de la Daily Mail informeaza ca, indiferent daca Sistemul solar se va dovedi a fi sterp, aceasta descoperire a oamenilor de stiinta ar putea ajuta la gasirea de noi “gemeni solar”. Astfel, cercetatorii ar putea fi cu un pas mai aproape de a deslusi misterul vis-a-vis de modul in care Soarele s-a format.

Profesorul Universitatii din Austin, Texas, Ivan Ramirez a declarat ca este extrem de importanta aceasta descoperire in cazul in care ii va ajuta pe astronomi sa descopere in care parte a galaxiei s-a format Soarele, astfel delimitand conditiile pe sistemul solar timpuriu. Mai mult decat atat, acest lucru ar putea sa ne ofere raspunsul la intrebarea care ii “sacaie” pe oamenii de stiinta: De ce suntem aici?.

Cercetatorii au formulat teoria conform careia la inceput, in urma coliziunilor, bucati din fragmente s-ar fi putut desprins iar aceste fragmente au calatorit in alte sisteme solare. Fragmentele acestea s-ar putea sa fie responsabile pentru existenta vietii primitive pe planeta noastra. De asemenea, exista posibilitatea ca fragmente desprinse din Pamant care transportau forme de viata sa se fi deplasat si ajuns pe planetele care orbiteaza in jurul asa-ziselor “rude” ale Soarelui.

“Astfel, se poate argumenta ca aceste rude solare reprezinta candidatii ideali pentru cautarea vietii extraterestre”, a adaugat cercetatoriul.

“Fratele pierdut al Soarelui” a primit denumirea HD 162826 si este cu aproximativ 15% mai mare decat Soarele. Aceasta noua stea este localizata la 110 ani lumina departare, ca parte a constelatiei Hercules. Desi nu este vizibila cu ochiul liber, aceasta poate fi observata cu ajutorul binoclului, fiind in imediata apropiere a stelei Vega.

Totusi, ideea pe care o inainteaza cercetatorii este ca Soarele a luat nastere intr-un grup de stele de aproximativ 1000 sau 100.000 de stele, care s-a format in urma cu 4,5 miliarde de ani si s-a destramat intre timp.

Unele stele membre au reusit sa isi formeze propriile orbite in apropierea centrului galaxiei, deplansandu-se ulterior in diferite parti ale Caii Lactee. Astfel, odata cu identificarea mai multor “rude” ale Soarelui, cercetatorii se vor apropia de deslusirea misterului referitor la perioada si modul in care s-a format Soarele, au concluzionat autorii studiului.

sursa foto: NASA

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>