Astronomii au descoperit urme ale unei coliziuni spatiale uriase din afara Sistemului Solar

Postat de pe 1 septembrie 2014
coliziune.spatiala

Oamenii de stiinta americani au descoperit recent urmele unei coliziuni uriase care s-a produs produs in proximitatea unei stele indepartate. Imaginile obtinute i-ar putea ajuta pe cercetatori sa descopere modul in care planetele telurice din Sistemul Solar au luat nastere, potrivit huffingtonpost.com.

Astronomii americani au descoperit un disc urias compus din deseuri spatiale in apropierea unei stele tinere, numita NGC-2547 ID8. Aceasta stea se afla la o distanta de 1.140 de ani lumina de planeta noastra, in constelatia Vela.

Norul de deseuri spatiale a luat nastere in momentul in care doi asteroizi de dimensiuni mari sau doua protoplanete au intrat in coliziune, in urma cu aproximativ doi ani.

Coordonatorul studiului, cercetatorul Huan Meng din cadrul Universitatii Arizona din Tucson a declarat ca aceasta a fost prima detectare a unui impact planetar din exteriorul Sistemului Solar.

Steaua NGC-2547 ID8 este de o marime si greutate asemanatoare Soarelui, avand o varsta de 35 de milioane de ani. Aceeasi varsta o avea si Soarele in momentul in care o serie de coliziuni similare au dus la formarea planetelor telurice din Sistemul Solar, printre care se numara Marte si Terra.

Cercetatorul, impreuna cu colegii sai au studiat aceasta stea cu ajutorul telescopului spatial Spitzer, dar si prin intermediul unor instrumente de la sol. Cercetatorii au inceput studierea stelei in intervalul mai 2012 – august 2013, exceptie facand perioada august 2012-ianuarie 2013, cand steaua era pe aceeasi directie cu Soarele, astfel neputand fii studiata.

In momentul in care obiectul cosmic a putut fi studiat din nou, telescopul Spitzer a reusit sa detecteze in spectrul infrarosu o emisie uriasa de particule de praf spatial. Asa-zisa “explozie” s-a estompat extrem de rapid in perioada urmatoare.

Modelele computerizate de evolutie astronomica indica faptul ca emisia de praf s-a produs in urma impactului dinte doua corpuri telurice masive, astfel putand da nastere unei planete telurice. Potrivit oamenilor de stiinta, coliziunea s-a produs cel mai probabil cu putin timp inainte de observatiile facute in 2012 si 2013. In urma coliziunii s-a produs un nor imens de vapori care mai apoi s-a condensat in mici sferule de silicat, care, la randul lor, s-au transformat in praf cosmic.

Un comentariu

  1. Mihai

    3 septembrie 2014 at 7:41

    Ba, voi ati fost la scoala? Cum a avut loc acum 2 ani cand e la peste 1000 de ani lumina distanta?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>