Ce schimbari se vor inregistra in urmatorii 20 de ani pe teritoriul Romaniei?

Postat de pe 10 aprilie 2014
global

Datorita incalzirii globale, in urmatoarele doua decenii vremea va cunoaste schimbari majore pe teritoriul Romaniei. Printre aceste schimbari se numara seceta accentuata, valuri intense de caldura, dar si cresterea in intensitate a precipitatiilor in celelalte anotimpuri. Toate aceste rezultate au fost determinate in urma studiului SEERISK, studiu privind riscurile la hazardele naturale in macroregiunea Dunarii, lansat saptamana aceasta la Bucuresti.

Climatologii afirma faptul ca in Romania se inregistreaza deja o crestere a nivelului Marii Negre, ca o consecinta a cresterii debitului Dunarii in urma taierilor masive de copaci din zonele strabatute de fluviu. Cat despre tendintele pentru primavara, vara si iarna pentru urmatorii ani, climatologii afirma faptul ca numarul de zile in care temperaturile vor depasi mediile climatologice normale vor fi mai numeroase.

Conform climatologului Roxana Bojariu, exista o tendinta de crestere a numarului de zile in care se vor inregistra valuri de caldura. In urma analizarii modelelor din intervalului 1961-2013 s-a putut determina faptul ca aceste fenomene prezinta o tendinta de amplificare in urmatoarele decenii. Gradul de amplificare este direct proportional cu cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera. Cat despre seceta, s-a putut determina faptul ca exista o tendinta de aridizare la nivelul intregii tari.

In urma studiului SEERISK s-a putut determina ca schimbarea climei va duce la o crestere in frecventa si intensitate a valurilor de caldura, cu preoponderenta in sudul Europei si inclusiv in Romania, dar si la amplificarea acestui fenomen in deceniile care urmeaza.

In prezent, problemele la care este vulnerabila Romania sunt cele referitoare la stresul termic si la reducerea resursei de apa. Aceste lucruri deja se petrec pe teritoriul Romaniei insa, procesul va cunoaste o accelerare in urmatoarele decenii. Zonele care vor fi vizate de stresul termic sunt cele din sudul si vestul tarii, a adaugat Roxana Bojariu.

De asemenea, odata cu schimbarile climatice, temperaturile maxime vor creste in timp ce temperaturile minime vor scadea. Intensitatea valurilor de caldura vor avea un efect negativ asupra sanatatii populatiei, productivitatii munci, dar si asupra sectoarelor economice cum ar fi turismul, energia si transportul.

Pentru a evita ca aceste fenomene sa devina necontrolabile, o serie de masuri de adaptare la riscurile climatice vor trebui luate. Aceste masuri trebuie sa se concentreze pe riscurile fierbinti strans legate de stresul termic, de inundatiile rapide si de resursa de apa. Bojariu a adaugat ca exista riscul inundatiilor rapide pe timp de vara si ca masurile trebuie luate in mod informat, stiintific prin efectuarea de evaluari. Climatologii avertizeaza faptul ca se vor inmulti numarul zilelor in care temperaturile vor depasi 35 de grade Celsius, iar in unele cazuri chiar si 40 de grade Celsius.

Meteorologii, prin vocea doamnei Florinela Georgescu, director executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie, au confirmat schimbarea climei. In urma studierii ultimelor trei luni s-a putut determina o abatere ridicata fata de mediile climatologice, temperaturile maxime depasind mediile climatologice specifice perioadei. Lansarea studiului SEERISK a avut loc la scurt timp dupa ce expertii Grupului Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei (IPCC) a publicat raportul referitor la schimbarile climatice si faptul ca acestea prezinta un caracter sever si ireversibil.

Un comentariu

  1. MelosNegros

    12 aprilie 2014 at 11:49

    Până una alta, am avut iarna cea mai blândă din ultimii 15 ani (în ciuda avertismentelor specialiştilor, de astă-toamnă conform cărora iarna de la noi ar fi trebuit să fie cea mai rece din ultimele decenii) iarnă blândă după care nu poate urma decât o vară corespunzătoare, adică una din cele mai răcoroase din ultimii 10 ani
    În rest, Dumezeu cu mila.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>