Cel mai rece oras de pe Terra

Postat de pe 30 ianuarie 2014
irkutsk

In cazul in care nu stiati, Yakutsk, capitala Republicii Yacutiei, este cel mai rece oras de pe glob. De asemenea, aceasta este cunoscuta ca fiind cea mai mare unitate administrativ-politica de pe glob. Exista si locuri mai reci decat acesta insa, zonele respective nu sunt populate. Situat pe malul stand al raului Lena si aflat la o distanta de 8468 km de Moscova, in orasul Yakutsk se ating temperaturi de aproximativ -40 de grade Celsius pe timpul iernii. Totusi, cea mai scazuta temperatura inregistrata in aceasta regiune a fost de – 64 grade Celsius.

Temperaturile medii lunare variaza de la – 40 ° C in luna ianuarie la 20 ° C in luna iulie. Cele mai scazute temperaturi inregistrate vreodata pe glob in afara Antarcticii s-au inregistrat in bazinul raului Yana, la nord-est de orasul Yakutsk. In ciuda faptului ca iernile sunt extrem de reci si lungi, verile sunt, de regula, calde cu temperaturi maxime ce pot atinge chiar 32 ° C. Acest lucru face ca diferentele de temperatura sezoniere pentru regiune sa fie printre cele mai mari din lume. De asemenea, orasul este construit pe permafrost continuu iar majoritatea caselor din sunt construite pe stalpi de beton.

Pe timp de iarna, Yakutsk prezinta un peisaj greu de descris: strazi pustii, un frig si un vant nemilos, vizibilitate redusa. Desi pe noi, cei care avem norocul de a nu trai acolo, temperaturile din termometre ne-ar indemna mai degraba sa stam toata ziua in casa, localnicii isi vad de viata lor de zi cu zi. Acestia sunt mai mult decat obisnuiti cu iesitul afara in conditii extreme, dar totusi protejandu-si corpul cu blanuri sau lana.

Iernile in aceasta regiune dureaza din octombrie si pana in aprilie, primaverile si verile fiind foarte scurte. Desi aceste provocari meteorologice reprezinta adevarate provocari pentru toti cetatenii orasului situat la aproape 1000 km de Cercul Polar Arctic, Yakutsk este un important centru cultural si stiintific. Tot din aceasta regiune se extrag importante cantitati de aur, diamante, gaze si petrol.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>