Cometa ISON ar putea fi vizibila cu ochiul liber in ziua de 26 decembrie

Postat de pe 28 noiembrie 2013
cometa.ison.vizibila

Cometa ISON, denumita si “cometa secolului” ar putea oferi un spectacol de neuitat pe data de 26 decembrie daca reuseste sa supravietuiasca apropierii de Soare.

Joi, 28 noiembrie, este o zi speciala pentru cometa ISON. Este ziua in care va trece prin cel mai apropiat punct de Soare, moment in care s-ar putea dezintegra sau ar putea sa-si continue drumul, pe langa Terra, afara din sistemul nostru solar.

Viteza sa, in combinatie cu atractia gravitationala a Soarelui, o vor face sa ocoleasca steaua din centrul sistemului solar, prin asa-numitul “efect de prastie”.

Cercetatorii estimeaza ca diametrul cometei este de 1,6 kilometri.

Daca va supravietui intalnirii cu Soarele, ISON va fi vizibla cu ochiul liber, in timpul zilei, pe 26 decembrie. Ar fi prima ocazie de a observa o cometa cu ochiul liber in timpul zilei, din secolul XVII. Cercetatorii se abit sa dea un pronostic pentru ce s-ar putea intampla cu ISON dupa apropierea de Soare din data de 26 decembrie.

Anul 2013 poate fi numit si “Anul Cometelor”, datorita multitudinii de comete ce au fost vizibile: incepand cu C/2011 L4 (PanSTARRS) in primavara, C/2012 S1 (ISON), C/2013 R1 (Lovejoy), C/2012 X1 (LINEAR), 2P/ Encke si acum C/2013 V3 (Nevski).

Sursa foto: DamienPeach.com 

Cititi si:

Cometa ISON a devenit vizibila cu ochiul liber

Cometa ISON va oferi un spectacol nemaivazut pe 28 noiembrie

Un comentariu

  1. Pingback: Cometa ISON s-a dezintegrat la apropierea de Soare | Revista Meteo.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>