Cometa ISON: ce se va intampla pe 28 noiembrie 2013

Postat de pe 15 octombrie 2013
cometa.ison.fotografiata

Cometa ISON a fost denumita de presa drept “cometa secolului” pentru ca unii astronomi au estimat ca pe data de 28 noiembrie 2013 cometa va lumina pe cer la fel ca si luna. Cometa C/2012 S1 ISON este asteptata cu sufletul la gura de astronomi si nu numai. Daca initial cometa parea ca va deveni “cometa secolului”, in prezent exista dubii despre evolutia cometei in urmatoarele luni, scrie astro-info.ro. Sigur este faptul ca aceasta cometa va trece foarte aproape de Soare, la doar 1.165.000 km deasupra suprafetei fierbinti a stelei noastre. Sunt sanse destul de mari ca ISON sa supravietuiasca acestei treceri si sa devina o cometa stralucitoare sau foarte stralucitoare. Ramane de vazut cum va evolua pana atunci.

Fotografia din articol a fost realizata de astronomul bucurestean Maximilian Teodorescu din localitatea Dumitrana (Ilfov) in dimineata zilei de 7 octombrie 2013 si prezinta cometa ISON cu o coada de aprox. 5′ lungime. Maximilian spune ca: “magnitudinea nucleului (extrasa via softul Unimap) este de +14.1, insa coama este mult mai evidenta decat la ultima mea observatie. Cel mai evident detaliu “nou” este coada cometei, ce acum depasete 5 minute de arc (cel putin in expunerile mele)”.

In concluzie: exista sanse mari ca pe 28 noiembrie sa asistam la un spectacol celest rar intalnit.

Sursa foto: astro-info.ro

Citeste si: Cometa ISON va oferi un spectacol nemaivazut pe 28 noiembrie

Un comentariu

  1. Pingback: Cometa ISON va oferi un spectacol nemaivazut pe 28 noiembrie | Revista Meteo.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>