Concentratii record atinse de gazele cu efect de sera in 2013. Care sunt repercursiunile

Postat de pe 12 septembrie 2014
global

Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), o agentie a Organizatiei Natiunilor Unite, a anuntat in decursul acestei saptamani ca gazele cu efect de sera au atins in decursul anului anterior concentratii record, care vor avea o serie de repercursiuni atat asupra atmosferei, cat si asupra oceanelor.

Michel Jarraud, secretarul general al OMM, a declarat in cadrul prezentarii ultimului buletin referitor la concentratia gazelor cu efect de sera faptul ca se vor produce unele schimbari ale climei in timp ce conditiile meteorologice tind sa devina din ce in ce mai extreme din cauza activitatilor umane cum ar fi exploatarea de combustibili fosili.

Conform OMM, observatiile facute de experti releva faptul ca nivelul concentrarii de dioxid de carbon (CO2), metan (CH4) si protoxidul de azot (NH20) au atins noi niveluri de varf anul trecut.

Mai mult, observatiile arata ca nivelul cresterii dioxidului de carbon atmosferic in intervalul 2012-2013 este cea mai puternica crestere anuala din perioada 1984-2013.

Datele preliminare indica faptul ca acest lucru ar putea fi cauzat de reducerea cantitatilor de dioxid de carbon absorvite de biosfera terestra, in timp ce emisiile de CO2 sunt intr-o continua crestere.

Tot in cadrul buletinului OMM se specifica faptul ca aceasta capacitate a Pamantului de a conserva energia solara sau de a o trimite in spatiu, care are ca si efect incalzirea climei, a inregistrat o crestere de 34% in intervalul 1990-2013, din pricina gazelor cu efect de sera care persista.

Anul precedent, concentratia de dioxid de carbon era cu 142% mai mare in comparatie cu nivelul inregistrat in epoca preindustriala (1750), cea a metanului 253%, in timp ce protoxidul de azot 121%.

Oceanul reuseste sa absoarba in prezent circa un sfert din emisiile totale de dioxid de carbon, biosfera tot un sfert, astfel limitand cresterea nivelului de CO2 in atmosfera.

Totusi, potrivit unor experti, absortia de dioxid de carbon de catre oceane prezinta consecinte grave. Ritmul actual de acidificare a oceanelor se dovedeste a fi fara precedent, de cel putin 300 de milioane de ani, considera oamenii de stiinta. In prezent, oceanele absorb aproape patru kilograme de CO2 pe zi de persoana.

Jarraud avertizeaza ca dioxidul de carbon ramane in atmosfera cateva sute de ani si chiar si mai mult timp in ocean. Efectul cumulat al emisiilor prezente, trecute dar si viitoare ale acestui gaz se va resimti atat asupra incalzirii climatice, cat si a acidificarii oceanelor.

Dioxidul de carbon este considerat principalul responsabil al incalzirii globale. Nivelul concentrarii acestui gaz in atmosfera a crescut in 2013 cu 2,9 parti pe milion in comparatie cu 2012, inregistrand astfel cea mai puternica crestere anuala din 1984 incoace.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>