Concentratii record de emisii de dioxid de carbon in emisfera nordica

Postat de pe 1 iunie 2014
incalzire-globala

Organizatia meteorologica mondiala (OMM) a anuntat in cursul acestei saptamani ca in luna aprilie concentratiile de dioxid de carbon din atmosfera au depasi pragul de 400 de ppm (parti pe milion) in emisfera vestica. Concentratiile de dioxid de carbon sunt considerate principalul responsabil pentru incalzirea climei.

Membri ai OMM, agentie afiliata ONU si cu sediul la Geneva au declarat ca acest prag reprezinta “o incarcatura simbolica extrem de ridicata in plan stiintific” iar faptul ca “acesta a fost atins si depasit denota inca o data faptul ca, exploatarea combustibilor fosili este strans legata, alaturi de alte activitati umane de cresterea concentratiilor de gaze cu efect de sera, care duc la o incalzire la nivel global a planetei.”

Absolut toate statiile de supraveghere amplasate in emisfera norica au inregistrat concentratii record de dioxid de carbon in atmosfera, in varful de sezon care marcheaza inceputul primaverii boreale, inainte ca dioxidul de carbon sa fie absorbit de vegetatia care se afla in crestere.

La nivel global, concentratia de dioxid de carbon, ca medie anuala, ar trebui sa atinga pragul de 400 ppm in 2015 si 2016, conform celor de la OMM.

Michel Jarraud, secretarul general al OMM a declarat ca “Daca dorim pastrarea planetei pentru viitoarele generatii, trebuie actionat de urgenta vis-a-vis de reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera, care retin caldura”.

Dioxidul de carbon persista in atmosfera cateva sute de ani, iar durata sa de viata in adancul oceanelor este si mai lunga. Acesta este principalul gaz cu efect de sera emis in urma activitatilor umane.

Conform datelor buletinului OMM cu referire la emisia gazelor cu efect de sera, concentratia de dioxid de carbon din atmosfera a atins 393,1 ppm in 2012, ceea ce reprezinta o crestere cu 141% fata de epoca preindustriala (278 ppm).

Incepand cu 2012, toate statiile de supraveghere din regiunea arctica au scos la iveala faptul ca pe timpul primaverii s-au inregistrat concentratii de dioxid de carbon care au depasit pragul de 400 ppm, in medie lunara. Toate aceste date au for furnizate de statiile de Supraveghere a atmosferei globale, amplasate in Statele Unite, Canada, Norvegia si Finlanda.

In prezent, aceasta tendinta a fost observata si la latitudini mai joase pentru lunime martie si aprilie. Aceste date au fost inregistrate de statiile din Germania, Spania, Capul Verde, Japonia, Irlanda si Elvetia.

Concentratiile medii lunare se calculeaza pornind de la o serie de masuratori continue. In intreaga lume exista circa 130 de statii de masurare a dioxidului de carbon din atmosfera. In luna aprilie, concetratia de dioxid de carbon ca medie lunara a depasit 401,3 ppm la Mauna Loa (Hawaii), in timp ce in anul 2013 pragul a fost atins doar doua zile. Aceasta statie dateaza din 1958, fiind cea mai veche statie de masurare a dioxidului de carbon din lume.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>