Culoarea vaselor si efectul sau asupra gustului alimentelor

Postat de pe 28 octombrie 2014
vase.colorate

Culoarea cestilor si vaselor poate oferi anumite caracteristici alimentelor care sunt depuse in acestea. Un nou studiu al cercetatorilor Universitatii Oxford din Marea Britanie, sustin ca ciocolata calda este mai gustoasa daca potrivim culoarea cestii in care o servim . Dupa acestia, ciocolata are un gust mai bun daca este consumata intr-o ceasca de culoare portocalie sau crem. Chiar daca pare ciudat, caracteristicile externe determina in mod categoric gustul final al unui aliment. Acest lucru este mai frecvent in cazul bauturilor, precum vinul, care este mult mai gustos daca este consumat in pahare de sticla decat din plastic.

Plecand de la aceste rezultate, s-a nascut un adevarat interes pentru acest mecanism. Desi nu se cunoaste exact motivul pentru care anumite alimente isi intensifica gustul daca sunt consumate in vase de culori specifice, aceasta informatie este mult mai valoroasa decat poate sa para la prima vedere.

Poate fi de o valoare importanta pentru bucatari si patroni de restaurante, detaliu ce le-ar putea imbunatati gustul alimentelor din meniu. Acelasi lucru se poate petrece si cu producatorii de vase. Dupa parerea expertilor, acestia ar putea experimenta si valoriza modul in care culoarea vaselor poate afecta perceptia consumatorilor. Exista varii studii care subliniaza relatia directa si nemijlocita intre culoarea vaselor si gustul alimentelor:

  • Culoarea lamaii este perceputa mai rapid daca vasul in care se afla aceasta este de culoare galbena.
  • Vasele de sucuri racoritoare de culori reci precum albastrul provoaca o mai mare senztaie de satietate decat cele de culoare rosie.
  • Vasele de culoare roz confera o aroma mai dulce alimentelor, oricare ar fi acestea.
  • O prajitura de capsuni isi intensifica aroma si dulceatadaca este consumata intr-o farfurie de culoare alba si isi ierde din aceste atribute daca farfuria este de culoarea neagra.
  • Daca ceasca de cafea este de culoare maro, aceasta va avea un gust mai intens decat daca aceasta ar avea culoarea rosie.

Desi nu exista o teorie stiintifica care sa explice motivul, toate aceste rezultate confera informatii mai relevante ce ne ajuta sa intelegem in ce modalitate capteaza si integreaza creierul informatia vizuala, nu doar a alimentelor ci si a vaselor in care acestea sunt depozitate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>