Cum a favorizat vremea ascensiunea imperiului lui Ginghis Han

Postat de pe 3 mai 2014
ginghis-han

Conform cercetatorilor, ascensiunea Imperiului Mongol de la inceputul secolului al 13-lea sub comanda lui Ginghis Han a fost determinata si de conditiile meteorologice extrem de prielnice. Acestia afirma ca vremea a favorizat evolutia liderului Ginghis Han, fara de care istoria ar fi fost cu totul alta.

Pe pagina celor de la BBC se relateaza ca, in urma studiilor efectuate de catre oamenii de stiinta americani asupra inelelor concentrice ale copacilor antici din centrul Mongoliei, cu o varsta de peste 1.100 de ani, acestia au determinat ca ascensiunea imperiului coincide cu o perioada de timp blanda si umeda din punct de vedere meteorologic a ultimului mileniu.

In acea perioada firele de iarba cunosteau o crestere mult mai rapida, fiind o perioada cu hrana imbelsugata pentru cai. Acest aspect ar fi usurat intr-o anumita masura cuceririle lui Ginghis Han. Sub conducerea lui, toate triburile mongole s-au reunit cu scopul de a invada si cucerii teritorii extinse. In prezent, imperiul construit de Ginghis Han ocupa China, Rusia, estul Europei, Coreea, India dar si sud-estul Asiei.

In urma studiilor efectuate s-a mai putut determina si faptul ca inainte de aparitia Imperiului Mongol a avut loc o seceta indelungata, care a durat 10 ani (intre 1180 si 1190). Toate aceste aspecte se regasesc si in cadrul lucrarii intocmite de catre cercetatorii Academiei Nationale de Stiinta a Statelor Unite ale Americii.

Imperiul Mongol a cunoscut cea mai mare expansiune intre anii 1211 si 1225, perioada in care pe teritoriul Mongoliei s-au inregistrat precipitatii neobisnuit de dese dar si temperaturi mai blande. Amy Hessl, co-autor al studiului si cercetator in cadrul Universitatii Virginiei de Vest a declarat pentru AFP ca tranzitia de la o ariditate extrema la o umiditate extrema denota faptul ca vremea a avut un rol relativ important in desfasurarea evenimentelor produse de omenire. Desi vrevmea nu a fost singurul lucru care a determinat expansiunea imperiului, trebuie notat faptul ca acest lucru i-a conferit un avantaj pentru a-si crea o armata si pentru a cuceri teritorii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>