Cum s-a vazut “Super Luna” noaptea trecuta

Postat de pe 11 august 2014
superluna

Fenomenul astronomic de Luna plina la perigeu a ajuns sa fie cunoscut in ultimii ani sub denumirea de “Super Luna”. Acest fenomen are loc cand satelitul natural al Terrei se afla la o distanta de 356.896 de kilometri de planeta noastra si a putut fi observa in decursul noptii de duminica spre luni.

Conform Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, acest fenomen a putut fi observat in decursul serii de duminica incepand cu ora 21:12.

In momentul de Super Luna, faza de Luna plina se suprapune cu pozitia satelitului la perigeu – cel mai apropiat punct de Pamant de pe orbita satelitului – traiectoriei sale circumterestre.

Termenul de “Super Luna” este unul relativ nou, inventat si introdus in astronomia moderna de astronomul Richard Nolle in anul 1979. In ultimii ani, fenomenul a ajuns sa fie cunscut sub denumirea de “Super Luna”, expresie care se bucura de o popularitate ridicata. In trecut, astronomii numeau acest fenomen fie “Luna plina la perigeu” sau “Luna noua la perigeu”.

Conform cercetatorului Adrian Sonka, membru al Observatorului Astronomic din Bucuresti, nu a existat o diferenta foarte mare intre luna plina de noaptea trecuta si cea din celelalte luni ale anului. Singura diferenta consta in faptul ca va fi putin mai stralucitoare decat restul.

In timpul fenomenului astronomic de Luna plina la perigeu, Pamantul, soarele si luna sunt aliniate, Terra situandu-se intre Soare si Luna. Fortele gravitationale exercitate de Luna si de Soare pe Terra duc la o crestere sau o scadere mai insemnata a mareelor, fapt care a determinat pe unii sa afirme ca fenomenul de “Super Luna” este strans legat de calamitatile naturale.

Totusi, riscul ca mareele sa provoace inundatii este unul extrem de scazut, exceptie facand situatiile in care s-ar suprapune peste niste conditii atmofesferice neprielnice cum ar fi furtunile puternice.

Conform cercetatorilor de la NASA, mareele din timpul acestui fenomen astronogic sunt doar cu cativa centimetri mai mari in inaltime decat cele produse in mod normal.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>