De ce lipsa somnului creste senzatia de foame?

Postat de pe 2 octombrie 2014
lipsa_somn

Deja bine-cunoscuta cultura  “24 de ore pe zi/ 7 zile pe saptamana” a societatii occidentale, in care viata profesionala si cea sociala ne preseaza sa ramanem mai mult timp treji, are consecinte in ceea ce priveste calitatea somnului si, dupa cum ne sugereaza cercetarile recente, duce la obezitate si diabet.

Somnul joaca un rol esential in viata fiecarei persoane, fiind la baza mai multor functii fiziologice si psihologice precum repararea tesutului sau cresterea si imbunatatirea memoriei si a potentialului de invatare. Chiar daca nu toate persoanele au nevoie de acelasi numar de ore de somn pe noapte pentru a ne simti odihniti si pentru a putea da randament, specialistii trag un semnal de alarma si spun ca, mai putin de 7 ore de somn pe noapte poate duce la efecte adverse atat la nivelul organismului, cat la cel al creierului nostru.

O echipa de biologi americani a reusit sa izoleze genele responsabile de conflictul somn-foame. Studiile anterioare au demonstrat deja ca, sistemele neuronale ce controleaza somnul si alimentatia sunt interconectate la mamifere, in sensul ca, lipsa somnul ne provoaca senzatia de foame iar aceasta, la randul ei, nu ne lasa sa dormim.

Asadar, se cunoasteau extrem de putine aspecte legate de genele si bazele neuronale responsabile de aceasta interactiune. Pentru a gasi o explicatie, cercetatorii din cadrul Universitatii din New York si a celei din Massachusetts au examinat musculita Drosophila Melanogaster, care poseda gene simlare cu cele ale mamiferelor in ceea ce priveste controlul somnului, starea de veghe si metabolismul. In primul rand, cercetatorii au observat ca musculita, in conditia privarii de mancare, prezinta semne de insomnie, ceea ce semnifica faptul ca lipsa mancarii ii afecteaza somnul in aceeasi masura in care acest aspect afecteaza si mamiferele. Prin realizarea unui screening initial de 2.000 de gene, acestia au identificat un numar de 12 gene responsabile de interactiunea dintre somn si foame.

Dintre aceste 12 gene, oamenii de stiinta au ales doua: clock si cycle, care joaca un rol esential in reglarea ceasului biologic. Examinand rezultatele in conditia privarii de mancare, acestia au observat ca musculitele infometate care nu aveau ambele gene, dormeau de trei sau chiar de patru ori mai putin, in comparatie cu cele care aveau aceste gene. Asadar, rezultatele studiului releva ca aceste gene ajuta la compensarea lipsei somnului in conditia de privare de alimentatie.

Un alt studiu a demonstrat legatura dintre o durata mica generala a somnului si cresterea indicelui de masa corporala (IMC). O durata redusa de somn se asociaza cu schimbari hormonale, ceea ce determina senzatia de foame, de exemplu leptina (care reduce apetitul) este scazuta, in timp ce nivelul de grelina (care creste apetitul) este ridicat. Acest efect se observa in situatia in care durata somnului este mai mica de 8 ore.

Trebuie, de asemenea, sa avem in vedere faptul ca, cu cat dormim mai putine ore pe noapte, cu atat avem mai mult timp pentru a manca. Astfel, o medie a somnului de 4 ore noapte se asociaza cu un consum semnificativ mai mare de alimente calorice precum cele dulci, sarate si bogate in amidon.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>