Descoperire importanta in astrofizica

Postat de pe 19 martie 2014
calea.lactee

In cadrul unei conferinte de presa desfasurate luni dupa-amiaza, fizicienii americani au declarat ca au realizat o descoperire majora in domeniul astrofizicii. Cercetatorii au reusit in premiera sa detecteze in mod direct undele gravitationale primordiale, cunoscute si sub denumirea de Sfantul Graal al cosmologiei. Acestea sunt primele socuri survenite dupa Big Bang, care au marcat crearea Universului.

Ondulatiile spatiu-timp, care au fost prezente si in teoria relativitatii formulata de catre cercetatorul german Albert Einstein, reprezinta primul ecou al Big Bangului. Astfel, se poate demonstra ca, expansiunea Universului s-a desfasurat extrem de rapid. Prima fractiune de secunda a existentei Universului a ajuns sa fie cunoscuta sub numele de “inflatie cosmica”. Aceasta descoperire a putut fi realizata prin intermediul telescopului BICEP2, amplasat in Antarctica, care a efectuat o serie de observatii asupra radiatiei cosmice de fond, cunoscuta drept lumina slaba lasata de Big Bang.

Conform celor de la businessinsider.com, undele gravitationale primordiale au fost ultima predictie a lui Einstein referitoare la teoria generala a relativitatii. Totusi, aceasta ramane pana in prezent nedemonstrata.

John Kovac, profesor de astronomie si de fizica la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian (CfA) si coordonator al echipei de cercetatori in cadrul proiectului BICEP2 care au facut aceasta descoperire a declarat ca, detectarea semnalului reprezinta una dintre cele mai importante realizari din domeniul cosmologiei si este rezultatul efortului inuman depus de catre numarul mare de cercetatori.

Clem Pryke, fizician la Universitatea Minnesota si coautor al studiului a declarat ca, incercarea de a gasi undele gravitationale era precum cautarea unui ac in carul cu fan insa, in loc de a gasi un ac, a fost posibila descoperirea unei rangi.

Conform fizicianului Avi Loeb de la Universitatea Harvard, prin intermediul acestei descoperiri se aduc noi lamuriri la unele intrebari fundamentale, la care pana in momentul de fata nu au putut fi gasite raspunsuri, cum ar fi: “De ce existam noi?” si “Cum a aparut Universul?”.

Astfel, aceste rezultate sunt dovada clara a inflatiei cosmice insa, ele aduc unele informatii si despre momentul in care expansiunea rapida a Universului a avut loc si puterea acestui fenomen.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>