Descoperire importanta in Valea Regilor din Egipt

Postat de pe 30 aprilie 2014
valea-regilor-mumii

Conform Ministerului egiptean al Antichitatilor si citat de catre AFP, la inceputul acestei saptamani s-a descoperit o necropola “imensa” cu aproape 50 de mumii si fragmente de mumii care apartin unor printi si printese din cea de-a XVIII-a dinastie a faraonilor (1550 – 1292 i. Hr.).

In cadrul comunicatului eliberat de catre Ministerul egiptean al Antichitatilor se mentioneaza ca in cadrul necropolei s-au descoperit fragmente de mumii care, foarte probabil, au apartinut fiilor regilor Tutmos al III-lea si Tutmos al IV-lea. Sapaturile au fost efectuate in colaborare cu o misiune arheologica trimisa de catre Universitatea din Basel, Elvetia.

Pe langa mumiile descoperite cercetatorii au descoperit si o serie de sarcofage de lemn si masti mortuare, dar si canope, fragmente si fragmente de canope, vase funerare care aveau ca model pe capac fie un cap de om sau unul de animal. In aceste vase se puneau de regula intestinele mortilor dupa procesul de imbalsamare.

Cercetatorii elvetieni au putut determina in urma examinarii canopelor numele a peste 30 de persoane inmormantate in aceasta necropola. Printre numele care s-au regasit in aceste inscriptii se numara si cele ale unor printese care pana in acel moment au fost necunoscute.

Abdelhakim Karar, reponsabil al departamentului de antichitati din Luxor a afirmat ca necropola recent descoperita se afla in partea de nord-vest a Vaii Regilor, la o distanta considerabila de mormantul Faraonului Tutankamon, insa ca aceasta descoperire are o importanta aparte deoarece s-au gasit numele unor noi printese, dar si datorita faptului ca aceasta s-a intamplat in Valea Regilor, zona in care se credea ca nu mai exista astfel de necropole.

De asemenea, unele dintre mumii se prezinta intr-o stare foarte buna de conservare. Datorita examinarii mastilor mortuare si canopelor s-a putut determina ca in Valea Regilor au fost inmormantati nu doar membri ai familiilor regale, ci si fii preotilor dintr-o epoca ulterioara. In trecut, Valea Regilor era cunoscuta pentru jafurile dese care aveau loc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>