Dupa 80 de ani, reapare cel mai rar sarpe din Romania, boa de nisip

Postat de pe 17 septembrie 2014
boa-de-nisip-descoperire-romania

Sarpele boa de nisip, cel mai rar sarpe de pe teritoriul Romaniei, care nu mai fusese vazut in viata din anul 1937, a reaparut in Lunca Dunarii, unde cercetatorii au gasit 10 exemplare.

Societatea Ornitologica Romana (SOR) a facut acest anunt, dupa ce un locuitor din Lunca Dunarii a semnalat aparitia sarpelui pe pagina personala de Facebook. Persoana in cauza a fost indrumata catre herpetologi, care au decis ca se merita investigata observatia.

Dupa 80 de ani, boa de nisip (Eryx jaculus), cel mai rar sarpe din Romania, a fost redescoperit. Herpetologii au ajuns sa considere aceasta specie un “Sfant Graal” in adevaratul sens al cuvantului, dat fiind faptul ca oamenii de stiinta credeau ca specia era disparuta din fauna Romaniei. In cadrul comunicatului emis de SOR se mai specifica faptul ca din anul 1937 nu s-a mai vazut un boa de nisip in viata.

Echipa insarcinata cu descoperirea a avut parte de o mare surpriza, gasind nu doar unul, ci zece exemplare de boa de nisip, printre care o femela si sase pui.

De asemenea, cei de la SOR transmit faptul ca toate exemplarele au fost lasate in locul in care au fost gasite, iar niciunul dintre serpi nu a fost bruscat, ranit sau vatamat in vreun fel. Echipa de patru cercetatori care au facut descoperirea s-a ocupat doar de fotografierea si filmarea acestui tip de sarpe.

Echipa care a investigat a fost formata din herpetologul Vlad Cioflec, membru SOR, Corina Cioflec, sotia acestuia, blogger-ul de wildlife Doru Panaitescu si Tiberiu Sos, un alt herpetolog,

Specia de boa de nisip este un sarpe constrictor si nu unul veninos. De asemenea, aminalul este preponderent nocturn, avand pupila verticala. Acesta se hraneste in special cu rozatoare, pe care le vaneaza in galeriile subterane. Acest tip de sarpe poate fi intalnit extrem de rar pe teritoriul nostru, traind doar in zonele aride.

Conform oamenilor locului, boa de nisip este cunoscut si sub numele de sarpe cu doua capete. Animalul a primit aceasta denumire deoarece este extrem de bine adaptat: coada animalului se aseamana extrem de bine cu capul, un sistem de aparare foarte eficient impotriva pradatorilor care apuca reptilele de cap.

sursa foto: Doru Panaitescu 

Mai multe fotografii gasiti aici.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>