El Nino revine la finele anului. 2014, cel mai cald an din istorie

Postat de pe 14 februarie 2014
IDL TIFF file

Exista posibilitatea ca fenomenul atmosferic El Nino sa revina anul acesta. Efectele sale, impreuna cu incalzirea globala ar duce la inregistrarea celor mai ridicate temperaturi masurate vreodata.

Doi cercetatori nemti, Ludescher si Bunde, sunt de parere ca pot anticipa perioada in care fenomenul se va desfasura. De asemenea, acestia au afirmat ca exista o probabilitate de 75% ca El Nino sa revina in 2014. In cazul in care cercetatorii au dreptate, anul acesta s-ar inregistra cele mai ridicate temperaturi din istorie, manifestandu-se printr-o seceta severa in Australia si Indonezia, si o cantitate mai mare decat de obicei de precipitatii in America de Sud.

Bunde a declarat pentru “LiveScience” ca in demersul lor de a determina posibilitatea intoarcerii lui El Nino, nu s-au bazat pe calcularea temperaturei dintr-o zona specifica din Oceanul Pacific, ci pe temperatura atmosferei deasupra intregului ocean. Cei doi specialisti afirma ca, prin aceasta metoda au putut prevedea ca El Nino nu va reveni in 2012 si 2013, iar timpul le-a dat dreptate. Acestia au declarat pentru “Bloomberg” faptul ca ar fi recomandat pentru fermieri sa investeasca in culturi rezistente la secete si inundatii.

Bunde si Ludesher au adaugat ca doresc pe viitor sa gaseasca o formula pentru a determina intensitatea fenomenului si nu doar perioada in care acesta va avea loc.

Ne asteapta vesti proaste si pentru anul 2015

Si alti cercetatori s-au mai folosit de masurarea temperaturilor din regiunea estica a Oceanului Pacific si au reusit sa revada fenomenul El Nino cu sase luni in avans. Wenju Cai, membru al Agentiei Nationale de Cercetare din Melbourne, Australia (CSIRO) a declarat ca, de regula, acest fenomen se manifesta primavara iar efectele sale sunt foarte greu de prevazut in avans si, daca estimarile cercetatorilor germani se dovedesc a fi adevarate, 2014 va fi cel mai fierbinte an din istorie. Nu in ultimul rand, efectele fenomenului se pot intinde pe o perioada de doi ani de zile, astfel ca, nu este exclus ca in 2015 sa fie inregistrate noi recorduri de temperaturi globale.

Sursa foto: Nasa.gov

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>