Houston..avem o noua descoperire

Postat de pe 27 februarie 2014
kepler (1)

Numarul planetelor cunoscute din afara sistemului nostru solar a cunoscut progrese importante datorita unei noi metode de a verifica planete asemanatoare Pamantului. Acest lucru s-a putut realiza prin intermediul telescopului spatial al NASA, numit Kepler. Acesta a reusit sa gaseasca aceste planete nu separat, ci “adunate”.

Astronomul Devin Powell a reusit sa raspunda la intrebarea: Ce trebuie facut pentru a gasi o planeta aflata la 63 de ani lumina de Pamant?. Prin aplicarea metodei mentionate mai sus, telescopul Kepler isi mai poate adauga inca 715 planete pe lista planetelor deja confirmate, care numara 246 de planete. In urma descoperirilor realizate prin intermediul telescopului spatial, numarul platenelor se apropie de 1700.

Conform astronomului Sara Seager, membru al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), prin trecerea la studii statistice, telescopul Kepler a reusit sa scoata in evidenta diversitatea si tipurile de planete prezente in galaxia noastra. Aceste noi descoperiri solidifica descoperirile anterioare in urma carora specialistii au putut determina ca planetele de mici dimensiuni sunt cel mai des intalnite pana in acest moment in galaxia noastra. Acest lucru va determina ca misiunile viitoare vor fi axate pe descoperirea de planete in zone locuibile.

De asemenea, cu ajutorul telescopului s-a putut determina ca majoritatea planetelor din sistemul nostru solar fac parte dintr-un sistem de planete multiple. Cele 715 planete nou descoperite compun 305 sisteme planetare. Totusi, asemanarea cu sistemul nostru solar se opreste aici.

Studiul confirma:
Un sistem de stele binare cu un total de trei planete, in care o stea o tranziteaza pe cea de-a doua, iar cea de-a doua pe a treia. O stea cu sapte planete, toate orbitand in jurul stelei parinte este mai aproape decat rotatiile Pamantului in jurul Soarelui.
In cadrul unei stele care are cinci planete confirmate, patru orbiteaza in mai putin de 14 zile, iar cea de-a cincea in 87 de zile. Acel sistem, numit si Kepler-169 ar putea, de asemenea, avea si o a sasea planeta intr-o perioada de orbitare de 30 de zile. In comparatie cu Kepler-80 care are 5 planete care orbiteaza in jurul stelei parinte in mai putin de 10 zile, planetele din cadrul Kepler-169 au mai mult spatiu de deplasare.

“Consideram ca cei 4 candidati exteriori (ai Kepler-80) sunt planete”, conform astronomului Jask Lissauer, membru al Centrului de Cercetare NASA Ames. De asemenea, acesta a mai specificat ca, desi are o perioada orbitala mult prea scurta pentru a o valida, candidatul interior a reusit sa treaca cu brio tuturor criteriilor de validare.

Conform unui coleg al lui Jask Lissauer, algoritmul folosit pentru validarea a 305 sisteme planetare are o acuratete mai mare de 99%. Jason Rowe a adaugat faptul ca marea majoritate ale celor 715 planete nu au fost identificate anterior ca fiind planete.

Toate aceste studii sunt bazate pe informatiile din primii doi ani ale telescopului spatial Kepler, care a fost lansat in anul 2009.

sursa foto: Discovery.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>