Incalzirea globala ii prinde nepregatiti pe romani

Postat de pe 7 aprilie 2014
global

Datorita incalzirii globale, in urmatoarea perioada, vremea de pe teritoriul Romaniei va inregistra unele schimbari cum ar fi diferente mari de temperatura. In deceniile care urmeaza, pe teritoriul Romaniei se vor inregistra temperaturi mult mai mari decat mediile climatologice anuale. Incalzirea globala va avea un impact negativ asupra sanatatii oamenilor, a agriculturii, a producerii de energie, dar si asupra silviculturii. Toate aceste efecte s-au determinat in urma raportului lansat de catre Grupul Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei (IPCC) din Japonia. Acest raport arata faptul ca nu suntem pregatiti pentru a infrunta schimbarile severe si ireversibile care se vor inregistra pe teritoriul Romaniei.

In urmatoarea perioada, pe teritoriul Romaniei se vor inregistra furtuni violente, inundatii, epuizarea resurselor de apa proaspata, cresterea nivelului marii, distrugerea infrastructurii sau chiar epuizarea productie vegetale ca urmare a secetelor si inundatiilor care se vor inregistra. Acestea sunt doar cateva dintre consecintele incalzirii globale care vor avea un impact nu doar asupra naturii, ci si asupra vietii oamenilor.

Conform doamnei Roxana Bojariu, reprezentant al Romaniei la IPCC, schimbarea climei va duce la o crestere a frecventei si intensitatii valurilor de caldura in sudul Europei si, implicit in Romania. In deceniile care urmeaza se vor inregistra episoade tot mai dese cu temperaturi foarte ridicate. Un alt efect al incalzirii globale va fi inrautatirea calitatii aerului in special in zonele urbane. Ca urmare a cresterii intensitatii precipitatiilor, se vor inregistra inundatii rapide pe raurile interioare. Reprezentantul Romaniei la IPCC a adaugat ca inundatiile rapide pot fi localizate doar spatial, iar predictibilitatea acestora la intervale de anticipatie mari reprezinta o dificultate cu care ne vom confrunta. Datorita evaporatiei accentuate in urma temperaturilor mari, resursa de apa dulce se va diminua considerabil.

Probabil cel mai mare risc al schimbarilor climatice este reprezentat de insecuritatea alimentara care se va manifesta in urmatoarele decenii. Conform profesorului Chris Field, unul din cei 309 membri ai IPCC a declarat pentru BBC ca, la nivel global, oamenii, orasele, afacerile si natiunile nu sunt pregatite sa infrunte schimbarile climatice. Acesta a adaugat ca, odata instalata, schimbarea climatica se va raspandi rapid iar consecintele vor fi nefaste. In urma raportului lansat in Japonia, se poate determina faptul ca incalzirea globala s-a raspandit la nivel global. Acest lucru este lesne de inteles daca luam in considerare valurile de caldura tot mai frecvente si intense inregistrate pe teritoriul Europei, o crestere semnificativa a numarului de incendii de vegetatie inregistrate in special pe teritoroiul Statelor Unite, a secetelor foarte persistente din Australia si SUA dar si a inundatiilor din Africa si Asia.

Cele mai vulnerabile tari vor fi cele in curs de dezvoltare, tari care nu detin resursele si capacitatea de a se adapta la schimbarile climatice. Acest lucru se datoreaza dezvoltarii mai slabe atat a capitalului social, dar si a infrastructurii. Mai mult decat atat, schimbarile climatice vor determina cresterea nivelului de saracie, deteriorarea sanatatii, intensificarea conflictelor si a migratiilor. Conform raportului, datorita cresterii temperaturilor medii la nivel global cu aproximativ 2 grade Celsius, economia globala va inregistra o scadere intre 0,2 si 2%, in timp ce productia agricola ar putea scadea in fiecare deceniu cu aproximativ 2%.

Pe termen scurt, in urmatorii 20-30 de ani, incalzirea globala va afecta serios ghetarii din Arctica si recifii de corali. Datorita cresterii temperaturii medii cu 2 grade, nivelul si calitatea apei din mari se va modifica, in timp ce oceanele vor deveni mai acide, astfel punand in pericol multe dintre specii. Conform datelor specificate in raport, pana in 2050, recoltele de orez, grau si porumb vor fi mai mici cu pana la 25%. In conditiile in care pana in anul 2050 populatia ar putea ajunge la 9 miliarde de persoane iar cererea de alimente va fi tot mai ridicata, securitatea alimentara va reprezenta principala problema a schimbarilor climatice.

In cadrul raportului se mai arata ca schimbarea climei s-a inregistrat pe toate continentele. Acest lucru duce la o serie de efecte grave, extinse si ireversibile. Acest raport se bazeaza pe aproximativ 12.000 de cercetari stiintifice realizate de grupul de experti din cadrul IPCC si specialisti din intreaga lume.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>