Incendiile pot fi stopate cu ajutorul unui boom sonic

Postat de pe 27 mai 2014
incendiu-boom-sonic-stopare

Cercetatorii australieni din cadrul Universitatii New Sout Wales afirma ca flacarile incendiilor pot fi stinse cu ajutorul unui tip special de explozii. Oamenii de stiinta au creat o metoda unica in lume de stopare a incendiilor din padure, cu ajutorul unui boom sonic.

Graham Doig, membru al echipei de cercetatori a supus la analiza modul in care unda de soc si curentul de aer provocat in urma unei explozii controlate au reusit sa stinga flacarile de deasupra unei surse de combustibil in acelasi mod in care oamenii reusesc sa stinga lumanarile – sufland deasupra lor insa, la o scara mult mai mare.

Pentru a putea testa acest experiment in conditii optime, cercetatorul australian s-a deplasat in New Mexico, S.U.A. la un perimetru creat special pentru testarea explozibililor. Motivul pentru care a facut acest lucru a fost pentru a intelege modul in care unda formata de o explozie este capabila sa stinga un incendiu.

Omul de stiinta este de parere ca metoda inventata in urma experimentelor ar putea duce la prevenirea incendiilor de padure prin stingerea flacarilor dar si limitarea acestora in unele zone controlate.

Graham Doig a explicat si modul in care boom-ul sonic poate sa functioneze “Schimbarea brusca de presiune provocata de unda de soc si impulsul generat de curentul de aer din spatele undei imping flacara de deasupra sursei de combustibil. Imediat ce flacara nu mai are acces la combustibil, inceteaza sa mai arda si se stinge.”

Aceasta tehnica prin care flacara este stinsa prin folosirea curentilor de aer de mai multi ani atat in industria petrolului, cat si cea a gazelor naturale pentru a putea stinge exploziile aparute la nivelul puturilor petrolifere. Totusi, cercetatorul australian este primul care a testat aceasta metoda in aer liber. Acesta este de parere ca acest dispozitiv exploziv ar putea fi transportat cu ajutorul unui elicopter. Acesta a mai declarat faptul ca “De indata ce explozia se produce, este recomandat ca explozibilii sa fie desprinsi de elicopter. Totusi, transportul acestuia cu elicopterul ofera un beneficiu extrem de mare. Incarcatura exploziva poate fi amplasata in zone in care oamenii ar putea ajunge doar extrem de greu. “

Profesorul Graham Doig este de parere ca aceasta metoda nu reprezinta un “glont de gheata” care stinge incendiile produse natural, ci reprezinta mai degraba o modalitate de a stopa extinderea acestuia, contribuind la stingerea flacarilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>