Insula magica de pe Titan, satelitul lui Saturn

Postat de pe 28 iunie 2014
insula-magica-saturn

“Insula magica”, care tot apare si dispare intr-o mare de pe satelitul Titan. Acest fenomen s-ar datora atat activitatii geologice, cat si schimbarilor sezoniere ori a valurilor si a mareelor.

Acest fapt inedit a fost descoperit de nava spatiala Cassini, ale carei imagini au fost analizate amanuntit de catre o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Cornell si descrise in revista Nature Geoscience.

Satelitul Titan, cunoscut si sub numele de Saturn VI, este cel mai mare satelit al planetei Saturn, fiind considerat o “mica lune”, de dimensiunea planetei Mercur. Conform cercetatorilor, Titan este singurul satelit natural care detine o atmosfera densa, si, inafara Pamantului, fiind singurul corp ceresc care prezinta dovada clara ca detine si o suprafata lichida.

Cercetatorii sunt de parere ca satelitul ar fi format in mare parte din apa inghetata si din roca. Inainte de bine cunoscuta era spatiala, precum si in cazul planetei Venus, atmosfera densa si opaca au reprezentat cele mai mari impedimente pentru a se putea studia suprafata lui Titan.

Totusi, in zilele noastre se cunosc suficiente informatii referitoare la suprafata satelitului datorita misiunii Cassini-Huygens din 2004. In urma misiunii s-au descoperit lacuri de hidrocarburi lichide in regiune polare ale satelitului. De asemenea, s-a putut observa faptul ca peisajul este similar cu cel al planetei noastre, existand rauri, mari, lacuri sau chiar dune de nisip.

Jason Hofgartner, unul dintre autorii studiului a declarat ca aceasta descoperire releva faptul ca fluidele care stau la baza marilor si a lacurilor din emisfera de nord a satelitului sunt in evolutie si nu stagnante sau neschimbatoare asa cum se credea anterior. Pana in momentul de fata nu se stie cu exactitate care sunt fenomenele care au cauzat aparitia insulei magice insa, cercetatorii incearca sa le inteleaga.

In urma analizarii si compararii unor poze transmise in urma cu aproape un an de zile -10 iulie 2013- cercetatorii au descoperit, spre surprinderea lor, emergenta unei noi insule in marea Ligeia.

Cauzele aparitiei acestei insule magice pot fi multiple: fie o “stralucire” cauzata de valuri, fie iesirea de gaze de pe fundul marii, fie depozitarea temporara a materialelor care au fost transportate de curenti. Nu in ultimul rand, cercetatorii sunt de parere ca acest fenomen este unul temporar, care va disparea in timp. Totusi, existenta acestei insule arata ca Titan este “viu” si inca intr-o stare de transformare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>