Lipsa de miscare poate cauza probleme asupra memoriei

Postat de pe 21 iunie 2014
jog

Conform cercetatorilor americani, persoanele care nu fac miscare sufera de o serie de probleme de sanatate precum afectionile cardiovasculare si pulmonare, insa se confrunta si cu un risc mult mai ridicat de a suferi de pierderi de memorie.

In cazul persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, riscul de dezvoltare a problemelor de invatare si de memorie este mult mai ridicat decat in cazul persoanelor sanatoase.

Astfel, exercitiile fizice sunt extrem de importante nu doar pentru sanatatea organismului, dar si pentru sanatatea creierului. De asemenea, mai multi factori de risc pentru bolile de inima sunt strans legate de declinul cognitiv.

Studiul, care a fost publicat in Journal of the American Heart Association a scos la iveala faptul ca persoanele care sufera de afectiuni cardiace grava prezinta un risc mai mare de probleme legate de memorie, invatare si fluenta verbala decat persoanele care sunt sanatoase din punct de vedere cardiac.

Studiul a fost intocmit pe un esantion de 17, 761 de persoane cu varsta minima de 45 de ani. La inceputul experimentului, persoanele prezentau functii cognitive normale neavand un istoric de accident cerebral. Timp de patru ani de zile functia lor mintala a fost evaluata.

Evaluarea sanatatii inimii a fost baza pe mai multi factori precum fumatul, activitatea fizica, dieta alimentara, indicele de masa corporala, nivelul de colesterol, tensiunea arteriala sau nivelul glucozei.

Toti acesti factori au fost evaluati ca fiind ideal, mediu sau slab.

De indata ce diferentele de sex, varsta si educatie au fost luate in calcul, cercetatorii au putut determina o deteriorare cognitiva la aproximativ 4,6 % dintre persoanele care au participat la studiu si aveau unele probleme cardiace.

In randul persoanelor cu un nivel mediu de sanatate, 2,7% dintre persoane au inregistrat un declin cognitiv, iar in cazul celor cu o stare buna de sanatate a inimii acest declin s-a intampinat in proportie de 2,6%.

Conform epidemiologului Evan Thacker, coordonator al studiului si profesor al Universitatii Brigham Young, chiar daca nivelul de sanatate cardiovasculara ideala nu poate fi atinsa, cele intermediare tot sunt de preferat in dauna celor reduse.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>