Luna insangerata sau prima eclipsa totala de luna dintr-o serie de patru va avea loc astazi

Postat de pe 15 aprilie 2014
luna

Conform celor de la CNN, ar trebui sa ne pregatim pentru o luna cu care nu suntem obisnuiti dar care va capta atentia si imaginatia multora. Acest fenomen va putea fi observat odata cu o eclipsa totala de soare. Datorita eclipsei de soare, Luna va avea culoarea rosie, ceea ce face ca acest fenomen sa fie unul neobisnuit. Prima faza a acestui fenomen astrologic se va inregistra in cursul zilei de astazi si va putea fi vizibil pe teritoriul Statelor Unite, in regiunea Oceanului Pacific si in America Latina.

NASA a anuntat ca acest fenomen, cunoscut popular sub numele de “Luna insangerata” se va desfasura in decursul urmatorului an si jumatate, fiind primul dintr-o serie de patru. Acest fenomen va putea fi observat in America de Nord si America de Sud si in anumite regiuni din Oceanul Pacific. Americanii vor fi privilegiati si se vor putea bucura de toate cele 4 “spectacole astronomice”. Culoarea rosie pe care o va capata luna apare odata cu trecerea lunii in umbra Pamantului. Culoarea acesteia va fi determinata de apusurile de soare din desert.

Conform traditiei, fenomenul reprezinta o schimbare importanta in istoria lumii. Unul dintre faptele cele mai remarcabile este ca o serie de patru eclipse de luna consecutive se inregistreaza doar de cateva ori in decursul a 2000 de ani. Mai mult decat atat, acestea au coincis cu evenimente religioase importante la nivel global. Datele la care aceste fenomene se vor inregistra sunt urmatoarele: 15 aprilie 2014, 8 octombrie 2014, 4 aprilie 2015 si 28 septembrie 2015.

De regula, in decursul unui an sunt prezente 2 eclipse lunare, insa unele dintre ele nu sunt extrem de vizibile, astfel trecand neobservate. Cei de la NASA afirma ca toate eclipsele de Luna – fie ele in penumbra, partiale sau totale – se produc in ordine aleatorie. Astfel se poate observa faptul ca o serie de 4 eclipse lunare totale consecutive este extrem de rar, probabilitatea fiind extrem de redusa. Tot acestia mentioneaza ca aceste patru eclipse poarta numele de “tetrad”. Prima eclipsa din aceasta serie de patru va avea loc pe 15 aprilie, aproape de miezul nopti. Conform traditiei, fenomenul reprezinta o schimbare importanta in istoria lunii.

Conform expertului in eclipse, Fred Espenak, cel mai notabil fapt legat de acest tetrad este ca toate cele patru eclipse vor fi vizibile fie partial in regiunea Oceanului Pacific, fie total pe teritoriul Statelor Unite si a Americii de Sud. Totusi, eclipsa nu se va putea vedea de pe teritoriul Romaniei dat fiind faptul ca in momentul producerii sale, in Europa, Africa si Asia Centrala va fi zi. Cele mai impresionante eclipse totale de luna care vor putea fi vizibile si pe teritoriul tarii noastre vor avea loc pe 28 septembrie 2015 si pe 27 iulie 2018.  Inainte de incheierea secolului al XX-lea s-a inregistrat o perioada de aproximativ 300 de ani in care nu s-a inregistrat un astfel de fenomen astronomic, fapt care ii confera o importanta aparte acestui spectacol unic.

Cei de la NASA au pus la dispozitie si un link unde poate fi vazut acest fenomen in timp real.

Update 15:30 Iata si primele imagini surprinse in timpul eclipsei totale de luna.

sursa foto: CNN

luna luna2 luna 3

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>