Marea Britanie va avea un supercomputer meteorologic

Postat de pe 30 octombrie 2014
marea.britanie.supercomputer

Potrivit Bloomberg, Marea Britanie a comandat un supercomputer meteorologic, de greutatea a 11 autobuze londoneze (double-decker), care urmeaza sa ofere prognoze meteorologice si schimbari climatice mult mai exacte decat sistemul actual IBM, folosit in prezent de Biroul de Meteorologie din Regatul Unit.

Acest supercomputer urmeaza sa coste 97 de milioane de lire sterline si va fi creat de compania americana Cray Inc., situata in Seattle, Washington.

In anul 2017, cand supercomputerul va ajunge la capacitate maxima, acesta va putea efectua aproximativ 16 milioane de miliarde de calcule pe secunda.

Potrivit Departamentului pentru Afaceri, Inovatii si Calificari, Regatul Unit va inregistra beneficii de circa 2 miliarde de lire de pe urma supercomputerului pana in 2020, prin prisma avertismentelor mai detaliate referitoare la seceta si inundatii, care vor ajuta la protejarea afacerilor si a locuintelor.

Rob Varley, direct al Biroului pentru Meteorologie, a afirmat prin intermediul unui comunicat faptul ca noul computer, impreuna cu observatiile imbinatatite, dar si cu ajutorul stiintei si a modelarii, va putea oferi estimari si recomandari mai exacte, venind in sprijinul companiilor, a populatiei si a guvernului. Mai mult, acest dispozitiv va permite modificarea rapida a estimarilor si a predictiilor ce tin de vreme, oferin meteorologilor capacitatea de imbinatatire a colaborarii cu cercetatori din domeniu.

De asemenea, in cadrul comunicatului se mai specifica si ca aeroporturile se vor putea baza pe avertismente mult mai exacte de ceata, vant puternic si zapada.

De asemenea, si retailerii, producatorii de alimente sau procesatorii se vor bucura de o calitate mai buna a estimarilor, care ajuta nu doar la protejarea infrastructurii, dar si a operatorilor parcurilor eoliene. In plus, o prognoza pe termen lung mai exacta vis-a-vis de schimbarile climatice, ii va ajuta pe locuitorii Marii Britanii sa se adapteze, conform guvernului.

Computerul, care va cantari 140 de tone, va fi amplasat, o parte, la Biroul de Meteorologie din Exeter, din sud-estul Angliei, iar o alta parte intr-un parc stiintific din apropiere, urmand sa intre in exploatare in septembrie 2015, urmand sa ajunga la capacitate maxima in 2017.

Capacitatea de stocare a datelor va fi de 17 milioane de gigabiti, in timp ce memoria va fi de 2 milioane de gigabiti.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>