NASA a lansat in spatiu primul satelit care monitorizeaza nivelul de CO2 din atmosfera

Postat de pe 9 iulie 2014
satelit.emisii.dioxid.carbon

Saptamana trecuta, NASA a lansat primul satelit care urmeaza sa masoare nivelul de dioxid de carbon (CO2) din atmosfera. Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de sera care contribuie din plin atat la incalzirea globala, cat si la schimbarile climatice.

Lansarea satelitului a avut loc cu o intarziere de circa 24 de ore. Racheta Delta 2, care apartine companiei United Launch Alliance si care a transportat satelitul OCO-2, cunoscut si sub numele de Orbitting Carbon Observatory-2, a reusit sa fie lansata de la baza aeriana din Vandenberg, California la ora locala 9:56.

Desi initial lansarea era programata pentru ziua de marti, aceasta a fost anulata pe ultima suta de metri din pricina unei defectiuni la o valva din sistemul de scurgere al apei de pe rampa de lansare.

La o ora de la lansare satelitul s-a desprins de racheta. OCO-2 se aseamana extrem de mult cu OCO-1, satelitul care din pacate a fost distrus in momentul lansarii acestuia in februarie 2009.

OCO-2 va fi amplasat pe orbita la o altitudine de 705 kilometri, iar durata misiunii acestuia va fi de cel putin doi ani de zile.

Scopul acestui satelit este de a furniza informatii referitoare la emisiile de dioxid de carbon naturale, cele provocate de catre activitatile umane dar si despre asa-zisele “puturi de carbon”, oceanele si padurile care absorb acest gaz.

Cercetatorii specifica si faptul ca nivelul dioxidului de carbin in atmosfera a atins cel mai inalt prag din ultimii 800.000 de ani.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>