NASA va incerca producerea de oxigen pe Marte

Postat de pe 9 august 2014
planeta.marte.emiratele.arabe.unite

Agentia spatiala nord-americana (NASA) va incerca, prin intermediul urmatorului robot care urmeaza sa fie trimis pe Planeta Rosie, sa produca oxigen la suprafata planetei. Acest robot pe care NASA il pregateste sa ajunga pe marte ar trebui sa poposeasca pe suprafata planetei in jurul anului 2021.

Robotul va trebui sa realizeze pe suprafata planetei rosii sapte experimente stiintifice, care vizeaza atat asigurarea si facilitarea de misiuni cu echipaj uman, dar si sa caute urme ale unor forme de viata, relateaza BBC.

Printre experimentele pe care acest robot le va realiza mentionam transformarea dioxidului de carbon in oxigen. Dat fiind faptul ca dioxidul de carbon domina atmosfera rarefiata a planetei, oxigenul este necesar si util viitoarelor echipaje care vor ajunge pe Marte. De asemenea, aceasta este o prioritate, fiind necesar pentru producerea de combustibil, care sa permita echipajelor sa se intoarca pe Terra.

Viitorul robot urmeaza sa fie echipat cu doua camere video 3D, dar si cu o statie meteorologica experimentala. Greutatea robotului care poarta numele de Roverul Mars 2020 va cumula 40 de kilograme. Proiectul a fost anuntat de catre John Grunsfeld, administratorul NASA.

Acest robot a fost creat pe baza proiectului Curiosity, care in momentul de fata se afla pe Marte. Specialistii de la NASA estimeaza ca in perioada iulie-august 2020 Roverul Mars 2020 va fi lansat, iar in 2021 acesta va reusi sa coboare pe suprafata lui Marte, in urma unei calatorii care va dura noua luni. Greutatea totala va fi de circa 950 de kilograme, iar instrumentele cu care va fi echipat robotul sunt estimate la circa 130 de milioane de dolari. De asemenea, costurile totale ale robotului vor fi de 1,9 miliarde de dolari.

Decizia NASA de a micsora numarul de instrumente cu care robotul va fi echipat este bine intemeiata. Acestia doresc sa faca loc echipamentelor in care vor fi stocate mostrele de roci pe care robotul le va preleva de pe Marte, care ar putea fi aduse pe Pamant in urma unor misiuni viitoare.

Proiectul demarat de catre NASA care vizeaza producerea de oxigen pe Marte este unul ambitios, deoarece combustibilii necesari misiunilor de intoarcere sunt nu doar grei ci si scumpi. Mai mult decat atat, astronautii ar avea nevoie de o rezerva de oxigen insemnata pentru a putea ajunge inapoi pe Terra.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>