Necropola celtica, descoperita la lucrarile de la Autostrada Transilvania

Postat de pe 8 octombrie 2014
necropola.celtica

Recent, o necropola celtica cu 56 de morminte a fost descoperita in urma unor cercetari arheologice efectuate la Autostrada Transilvania, la o adancime de circa un metru sub pamant. In prezent, se crede ca necropola ar putea data din perioada dintre sfarsitul secolului al IV-lea si secolul al III-lea.

Sorin Cocis, arheolog si totodata seful echipei de cercetare arheologica a declarat ca mormintele gasite apartin unor luptatori care aveau asupra lor o serie de arme (sabii, cutite, fragmente de scut). De asemenea, in necropola s-au mai descoperit si bratari din bronz si argin, vase ceramice si urne funerare.

Inceperea lucrarilor de constructie la Autostrada Transilvania, de anul acesta, a coincit cu inceperea cercetarii preventive in zona Vistea, comuna Garbau, din judetul Cluj. In acest loc urmeaza sa fie executat nodul de legatura cu drumul national Cluj-Napoca – Zalau. Investigatia arheologica, desfasurata pe o suprafata de circa 1,8 hectare a reusit sa duca la identificarea unei necropole celtice de incineratie, care este formata din 56 de morminte cu un bogat inventar, a declarat arheologul pentru Mediafax.

De asemenea, cercetatorul a specificat faptul ca aceasta este prima necropola celtica descoperita in judetul Cluj, fiind de asemenea si una dintre cele mai bogate de pe teritoriul tarii noastre. Cronologic, bazandu-se pe datele preliminare, cimitirul ar putea data din perioada dintre sfarsitul secolului IV i.Hr si secolul III i.Hr.

Conform cercetatorului, mormintele celtice au fost descoperite la o adancime de circa un metru sub pamant, acestea extinzandu-se si in afara zonei afectate de ampriza autostrazii. Mai mult, numarul mormintelor este mai mare decat cel cunoscut pana acum, a adaugat cercetatorul.

Totusi, din nefericire, aceste morminte nu vor putea fi recuperate in totalitate deoarece zona care ar trebui cercetata este mult mai mare, necesitand o extindere cu inca un hectar, insa terenul respectiv nu este expropriat. Arheologul clujean a mai precizat si faptul ca aceasta ar putea fi prina si singura negropola celtica integrala descoperita pe teritoriul tarii noastre daca cercetarile s-ar continua.

Toate vestigiile care au fost descoperite urmeaza sa fie restaurate si ulterior expuse in cadrul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei.

Celtii, popor de origine indo-europeana, au ajuns pe teritoriul Transilvaniei in secolul al IV-lea i.Hr. Desi pana in prezent nu s-au descoperit izvoare literare care sa ateste prezenta celtilor in Transilvania, descoperirile arheologice i-au ajutat pe experti sa poata reconstitui istoria celtilor de pe teritoriul tarii noastre si modul in care acestia au poposit aici.

Potrivit cercetatorilor, migratia celtilor in tara noastra s-a petrecut undeva in ultima treime a secolului IV i.Hr. Foarte multe artefacte celtice din aceasta perioada s-au gasit la Turdas, Hateg si Media. Pana recent, cea mai importanta locatie cercetata a fost necropola Piscolt, care cuprindea un numar insemnat de morminte. Primele grupuri celtice care si-au facut aparitia in Transilvania au determinat crearea grupei culturale a Hallstattului tarziu.

Se estimeaza ca primele grupuri celtice au patruns pe teritoriul tarii noastre in anul 335 i.Hr, in timp ce colonizarea masiva din Campia Tisa si Podisul Transilvaniei a avut loc in secolul al III-lea i.Hr, moment care marcheaza si invaziile celtice din Balcani. Odata cu moartea lui Lysimach din anul 281 i.Hr., trei armate celtice s-au pus in miscare. Odata ce invazia a fost respinsa, unii celti au ajuns sa se stabileasca in Asia Mica, in timp ce altii au ramas la confluenta Savei cu Dunarea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>