O inactivitate ridicata creste riscul de diabet cu 75%

Postat de pe 7 august 2014
sedentarism.obezitate

In urma unui studiu efectuat de catre cercetatori au Universitatii College din Londra s-a putut determina ca perioadele lungi de inactivitate pot creste riscul de diabet cu pana la 75%.

Conform studiului, persoanele care nu au incorporat in timpul vacantei activitati fizice se poate observa o crestere a riscului de diabet, chiar daca in mod regulat acestia practica un sport.

De asemenea, persoanele care nu isi petrec mult timp asezate si practica mult sport prezinta un risc de circa 75% mai mic de a suferi de obezitate. Acesta din urma este unul dintre factorii care duc la declansarea diabetului de tip II.

In cadrul acestui studiu au participat 4.000 de persoane, a caror activitate fizica a fost monitorizata intre 5 si 10 ani. Principalele activitati care duc la sedentarism sunt privitul la televizor, cusutul sau statul pe scaun, fie la birou, fie acasa.

Dupa o perioada de cinci ani, persoanele care in decursul unei saptamani au stat asezate mai putin de 12 ore si au avut activitati fizice de cel putin patru ore erau cu 25% mai putin predispusi la obezitate decat cei care petreceau 25 de ore pe saptamana asezati si efectuau mai putin de o ora si jumatate de activitati fizice.

Conform oamenilor de stiinta, acest lucru se datoreaza faptului ca persoanele care petrec o perioada mai scurta de timp asezate beneficiaza in urma exercitiilor fizice sau pentru ca toti cei care practica sport tind sa stea asezati mai putin timp.

In cadrul aceluiasi studiu s-a determinat ca un adult petrece asezat, de regula, 90% din timpul liber. Iar cu cat perioada de inactivitate este mai ridicata, cu atat circumferinta taliei tinde sa creasca. Acest studiu a fost publicat in Diabetologia.

Potrivit studiilor efectuate anterior, perioadele de inactivitate reprezinta un factor de risc in ceea ce priveste decesul prematur sau unele maladii cum ar fi cancerul sau bolile cardiovasculare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>