O scadere de testosteron ar fi dus la civilizarea speciei umane

Postat de pe 23 octombrie 2014
testosterone

Hormonul sexual masculin se pare ca a fost protagonistul transformarii noastre in fiinte civilizate. Dupa cum afirma specialistii Universitatii din Utah, o scadere a acestui hormon, ne-a transformat in persoanele care suntem astazi.

Dintotdeauna, nivelele ridicate de testosteron au fost asociate cu agresivitatea, competitivitatea si lipsa de empatie fata de cei din jurul nostru. Acest hormon, care se regaseste in special la barbati, lasa totodata si o amprenta fizica, mai exact in forma cutiei craniene. Astfel, specialistii au analizat aproximativ 1.400 de cranii apartinand unor 30 de etnii, facand o comparatie intre cele ce dateaza de peste 80.000 de ani si cele din secolul XX. Ei s-au axat preponderent pe analiza formei fetelor si a fruntilor.

Expertii ne-au informat ca, intre omul antic si cel modern exista o diferenta semnificativa in ceea ce priveste fruntea si forma fetei. La omul modern s-a identificat o forma a fetei mai rotunda si o frunte mai ingusta, indicii evidente a unei scaderi de testosteron.

Studiul, care a fost inclus in revista “Current Anthropology”, aduce in discutie o problema mai veche. Teoria ce ne spune ca atunci cand rasa umana a atins un numar mare de indivizi si s-a vazut obligata sa lucreze in echipa pentru a obtine resurse mai multe si mai bune, ar fi putut duce la scaderea nivelului de testosteron. Acest proces a transformat omul intr-unul sociabil si civilizat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>