O teorie mai veche despre mantaua Pamantului a fost confirmata

Postat de pe 31 martie 2014
terra

Conform unui studiu realizat pe un diamant gasit in adancimile Terrei, in mantaua terestra, la o adancime cuprinsa intre 410 si 660 de kilometri sub scoarta terestra, se regasesc cantitati importante de apa, precum insusi Jules Verne isi imaginase. Acest studiu a fost publicat saptamana trecuta in revista Nature.

Principalul autor al studiului, Graham Pearson, profesor al Universitatii Alberta din Canada a declarat ca “este posibil ca aceasta zona de tranzitie a Terrei sa contina la fel de multa apa precum toate oceanele reunite “. De asemenea, cercetatorul a adaugat ca “unul dintre principalele motive pentru care planeta noastra este atat de dinamica are de-a face cu prezenta apei in interior. “

In urma unei analize microscopice a unui mineral special (un polimorf al olivinei), cercetatorii au putut sa confirme ceea ce unele studii pareau sa confirme, si anume ca, mantaua Terrei contine “o zona de tranzitie hidrica.” In urma analizarii mineralului s-a putut determina ca acesta contine o cantitate importanta de apa, aproximativ 1,5 % din greutatea sa.

Mantaua Pamantului este stratul de sub scoarta terestra care se intinde pana la nucleul Pamantului, la o adancime care depaseste 2.900 kilometri. Aceasta este compusa din doua mari parti, mantaua superioada si cea inferioara. In cadrul aceasteia din urma se gaseste o zona de tranzitie la o adancime cuprinsa intre 410 si 660 kilometri. Principalul mineral care se gaseste in mantaua superioara este olivina. In momentul in care adancimea si presiunea cresc, olivina se transforma si isi schimba starea de agregare. La o adancime cuprinsa intre 410 si 520 de kilometri, se regaseste un polimorf al olivinei, iar la o adancime intre 520 si 660 de kilometri se intalneste un alt polimort al olivinei care contine apa.

Acest tip de olivina a fost deja descoperit in meteoriti, insa este pentru prima oara cand mineralul provine de pe Terra, deoarece acesta se regaseste la mare adancime in scoarta.

In cadrul unui editorial publicat in cadrul aceleiasi revista, Hans Keppler, cercetator la Universitatea Bayreuth din Germania, a declarat ca “pana in acest moment nu s-a mai vazut un astfel de polimorf al olivinei care provine din mantaua Terrei, in ciuda faptului ca geologii erau convinsi de existenta acestuia.”

Polimorful a fost descoperit de echipa aflata sub coordonarea lui Graham Pearson in anul 2009, pe cand acestia examinau un alt diamant de cativa milimetri, descoperit in Brazilia. Pret de cativa ani polimorful a fost supus unor analize, in urma carora s-a putut confirma ca acesta este, de fapt, un polimorf al olivinei. Cercetatorii au declarat ca, diamantul a ajuns la suprafata Terrei deoarece acesta era situat in interiorul unei roci vulcanice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>