Oceanul Antarctic strabatut de cele mai napraznice vanturi din ultimii 1000 de ani

Postat de pe 17 mai 2014
ocean-antarctica-incalzire-globala

In cadrul saptamanii acestea, oamenii de stiinta au dezvaluit faptul ca vanturile care sunt prezente in aceasta perioada in Oceanul Antarctic sunt cele mai puternice vanturi din ultimii 1000 de ani. Motivul pentru petrecerea acestui fenomen cu o intensitate ridicata este reprezentat de catre incalzirea globala, dar si de cresterea concentratiei de dioxid de carbon in atmosfera.

In cadrul studiului publicat aceasta saptamana de catre cercetatorii de la Australian National University (Universitatea Australiana Nationala) s-a putut determina ca vanturile care strabat in aceasta perioada Oceanul Antarctic, cunoscute si sub numele de “Roaring Forties” care au bagat frica in nenumarate generatii de marinari, astazi sunt mai puternice ca oricand in ultimii 1000 de ani.

Nerilie Abram, coordonatoarea studiului care a fost publicat si in revista Nature Climate Change a afirmat urmatoarele: “Cresterea in intensitate a acestor vanturi a fost una extrem de clara in decursul ultimilor 70 de ani, iar prin corelarea dintre observatiile noastre cu modelele climatice, s-a putut asocia acest fenomen cu cresterea concentratiei gazelor cu efect de sera”.

Vanturile de vest, care nu strabat si coastele Antarctice aduc odata cu ele o masa mai mare de aer rece pe masura ce intensitatea lor se mareste. Astfel, Australia este privata, motiv pentru care se inregistreaza si o crestere constanta a temperaturilor, a secetelor dar si a incendiilor.

Coordonatorul studiului a adaugat ca Antarctica nu respecta tendinta – toate continentele inregistreaza o incalzire, insa Antarctica este continentul unde se petrece acest fenomen cel mai repede.

Cercetatorii au tras aceste concluzii in urma prelevarii de mostre de gheata din Antarctica, analizarii inelelor de crestere ale arborilor din America de Sud si evolutia apelor lacustre ale continentului. Toate aceste date au fost procesate cu ajutorul unui supercomputer Raijin din cadrul universitatii.

Totusi, Antarctica reprezinta un continent plin de contraste daca luam in calcul faptul ca centrul continentului ramane rece, in timp ce vanturile de vest duc la o incalzire ingrijoratoare a a peninsulei, astfel periclitand ecosistemul local.

Evoluţia climatică este totuşi una plină de contraste în Antarctica, fiind rezultatul unor influenţe complexe, generate de vânturi şi de curenţii oceanici.

Situatia a inceput sa devina extrem de grava odata cu inceputul anilor 1970, cand gaura din stratul de ozon din atmosfera s-a marit considerabil pe fondul folosirii de cloroflurocarburi (CTC) din domeniul industriei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>